• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Wednesday, 03 December 2014 00:00

Energiagazdálkodás, miért és kinek? #energiatakarékosság

Nézzék hölgyeim és uraim, lehet ugyan azt mondani, hogy nem igazán kérnek hajszárítást egy viszonylag kényszerű fodrászati beavatkozás után, de attól még az alábbi hajszárító berendezésnek is energia hatékonynak kell lenni.

Jelen esetben, ez azt jelenti, hogy mennyi elektromos energia szükséges, egy „0”-s tarságú, némileg grafit-dúsított zselével felturbózott frizura légszáraz állapotának az eléréséhez. Humani-nitárius szempontból is megközelíthetjük a problémát, mert hithű keresztény értékrend mellett, nem kíván-hatjuk, hogy erőltetett energiatakarékossági okokból, esetleg nem szárad meg a páciens haja. A költség-hatékonyság, - újabb fogalom, itt a hajszárítás költségoldalának a hatékonyságáról van szó és nem ösz-szetéveszteni az energiahatékonysággal. Az sem utolsó szempont, de mindig fordítsunk figyelmet arra, hogy a szükséges és elégséges energia mindig biztosítva legyen. Az európai csatlakozó csak megtévesztés.

Nagyon lényeges: a köztájékoztatási szakma nagyon szereti összemosni a zöld energiát az energia hatékonysággal. Létezésük nincs kötve egymáshoz, de jó, ha kéz a kézben jár e két fogalom. Egy másik példán megértik, hogy mi az energiahatékonyság.

 

 

 

 

 

edeny Forrás: Berghoff edények

A fenti ábra azt szemlélteti, hogy ugyanazt az edényt, mondjuk vízzel töltve, különböző módon felforralva, milyen hatékonyak vagyunk. Földgázégővel melegítve a bevitt energiának közel a fele veszteség, az izzószálas elektromos hevítés már jóval hatékonyabb, a veszteség csak a bevitt energia egynegyede, míg a legjobb megoldás az indukciós tűzhely, ahol a veszteség csak 10%. Ennek a megállapításnak kapcsán, be-vezethetünk egy másik fogalmat, a hatásfokot, mint mérőszám fogalmát. Ez egy viszonyszám a feladat elvégzéséhez szükséges, hasznos, energiamennyiség, és a ténylegesen felhasznált energiamennyiség között. Esetünkben a 100 egységből hasznosítható energiamennyiség, százalékosan a zöld mezőben van beírva. A hatásfok összefüggése, például a halogén hőforrás esetében, energia pl. [Wh]-ban:

η = (16/20) x 100 [%] = 80%

Ez utóbbi összefüggéssel el is jutottunk az energiagazdálkodás fogalmához, amit az előzőekben tárgyalt energiahatékonyság és a felhasználás hatásfoka határoz meg. Két, ellentétes irányba mozgó értékek, mivel a hatékonyságnál a lehető legkisebb, míg a hatásfoknál a lehető legnagyobb értékre törekszünk, megjegyezve halkan, hogy tökéletesség nincs. Egy sommás megjegyzés a problémára ráfordulva, rossz gazdálkodásnál, egyre közelebbről szemlélhetjük a hajszárítót. Hogy ez mennyire igaz, azt példázza a gepárd élete. Földünk leggyorsabb nagymacskája, ha több energiát használ el futás közben, mint amennyit az elejtett áldozat elfogyasztásával visszatáplál izomzatába, előbb utóbb elpusztul. Vajon ennyi elég-e neki?

gepard

Ha pedig jól gazdálkodik az energiáival, alighanem a polgári kényelem az osztályrésze.

 fekvo gepard

Több kutatás is bizonyítja, hogy a megfelelő energiagazdálkodás a jólét alapköve. Igaz, hogy ez nem olcsó mulatság, ezért az alábbi diagram szolgáljon bizonyságul arra, hogy a jóléti régiók energiafogyasztása csökkenő trendet mutat, azonos, vagy növekvő életszínvonal mellett, míg a fejlődő régiók csak úgy „zabálják” az energiát. Valamikor, régen, a szocializmus is hasonló energiafogyasztási pályán mozgott, mint Ázsia napjainkban. Ez azt mutatja, mennyire bonyolult ez a feladat, nemegyszer a versenyszellemet nélkülöző, ideológiai alapon történő társadalmi berendezkedés is oka lehet.

regio

Be kell vezetni egy új fogalmat, az energiatudatosságot. Aki e szerint él, az a gondolkodásában már elutasítja pl. a fölös energia bevitelt, és sokat mozog, saját lábon. Energikus! Gondoljanak csak bele, egy 2500kg tömegű terepjárót kell mozgatni 60-100kg hasznos teher A-ból B-be való eljuttatására, vagy télen ingujjban járni-kelni otthon, és felfűteni a lakást 24-26°C-ra, esetleg megvásárolni ételt, és azt részben vagy egészben nem elfogyasztani.

A könnyen kitermelhető kőolaj és gáztartalékok kitermelése leszálló pályára került, lásd az USA XX. századi termelésének dinamikáját:

usa
http://hu.wikipedia.org/wiki/Olajhozamcs%C3%BAcs

Az olajmezők már csak rendhagyó és költséges módon nyithatók meg, - folyadékos re-pesztés, ezért rendkívül fontos az energiahatékonyság, mert ez a kitermelési mód jóval költségesebb, mint az eddigiek. Az is könnyen előfordulhat, hogy ugyanazt az energia bevitelt más-más formában valósítjuk meg, de nem ugyanazzal a költséggel. Ez a költséghatékonyság. A hatékony energiagazdálkodás mindkét elemet figyelembe veszi, és próbálja megkeresni az optimális megoldást. Ez egy folyamatos szellemi tevékenység, munka, aminek a haszna azonnal jelentkezik. A fejlődő régiókban a hatékony energiagazdálkodást a korlátozottan rendelkezésre álló, vagy újratermelődő energiahordozók kényszerítik ki, a fejlett régiók számára:

A jövő záloga a kényszerektől mentes, energiatudatos gondolkodás.

Additional Info

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott