• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Monday, 10 April 2017 08:00

2017-es Balatoni szezon viharjelző és időjárás adatok #balaton #viharjelző #időjárás

2017.04.01. Szombat 0 órától működik a viharjelző rendszer a Balatonnál, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tónál - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken közleményben az MTI-t.

A viharjelző állomások, illetve az általuk leadott jelzések hagyományosan április elejétől szeptember végéig teszik biztonságosabbá százezrek nyaralását - közölte az OKF.

A tájékoztatás szerint, a nagy tavaknál működő viharjelzőrendszer két veszélyjelző fokozatban működhet, a rendszer minden esetben a kedvezőtlen időjárási körülményeket megelőzően élesedik.

Ha egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép az elsőfokú viharjelzés. Ilyenkor percenként 45, sárga fényű felvillanás jelzi a vízben és vízparton tartózkodóknak a veszélyt. Elsőfokú jelzés esetén úszni, csónakázni, vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad.



Kövesd a Balatont!

  •  


Ugyanakkor, ha 60 kilométer/órás, vagy annál erősebb szél várható, másodfokú viharjelzés lép életbe. Ebben az esetben a viharjelzőlámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni - magyarázza a katasztrófavédelem.

Az érdeklődők bármikor tájékozódhatnak a viharjelzőrendszer állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatókról ezen a linken:

http://balaton.website/balatoni-viharjelzes/

Azt ajánlják mindenkinek, hogy a szabadidős programok tervezésénél vegyék figyelembe a viharjelzőrendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot! - tartalmazza az OKF közleménye.

Additional Info

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott