• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Tuesday, 04 August 2015 00:00

Balatonfüredi Borhetek programja 2015 #balatonfüred #balaton

A fesztivál, ami több egy gasztronómiai eseménynél. A borvidék legjobb nedűi, - mintegy harminc fajtából származó, közel kétszázötven-féle bor, köztük a slágernek számító rozék, az elnyűhetetlen rizlingek és a díjnyertes nedűk. Augusztus 8-30. között három hét vonulás, nézegetés és kóstolgatás, 150 ezer látogató társaságában a megújult Tagore sétány platánjai alatt. Minden este programok. Bor, flört és buli.

- A tavalyi év sajátosságaiból adódóan a 2014-es borok könnyedek, játékosak, roppanósabb savuk van, ami ideális a nyári melegben. A 2014-es év kevésbé volt alkalmas a testes vörösborok készítésére, ezért a borosgazdák a kékszőlőkből előszeretettel készítettek rozékat. A tavalyi időjárás az illatos fajtáknak kedvezett, a Tramini, a Muskotályok, a Cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér szép borokat adott. Az idei Borhét egyik nagy kedvence a rozék lesznek, hihetetlen kereslet van irántuk, de újra magas ázsiója van a rizlingeknek is, amikből itt nagyon sok félét lehet majd kóstolni. Szárazat, édeset. A klasszikustól, az érleltebb fahordóson át, a késői szüretelésűig. Az évjáratos borok, az exkluzív tételek és a díjnyertes borok is megtalálhatók lesznek a pavilonoknál - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Mészáros József, a kiállító borászok képviselője.

A tavalyi Borhetekhez képest két új borászat települ ki a Tagore sétányra. A Brazíliában éveken át borászként dolgozó dörgicsei Lakatos Tibor, illetve a fiatal házaspár alapította, nagy reményű, ám nagyon friss Zelna Borászat. Idén először a Balatoni Borok Háza is jelen lesz a sétányon, ahol összesen huszonöt borász, pecsenyesütők, pálinkaházasok és kézművesek árulják majd portékáikat.

Nyitás augusztus 8-án 10 órakor, ünnepélyes megnyitó 17.45-kor.

A boros pavilonok minden nap reggel tíztől éjfélig lesznek nyitva. A három decis kristálypoharak 500 forinttért vásárolhatók meg, és minden boros pavilonban visszaválthatók. Nincs egységár, egy deci bor fajtájától, évjáratától és kínálójától függően 250 forinttól akár 600-800 forintba is kerülhet.

Újdonság, hogy a hagyományos ünnepi megnyitó előtt bemutatkozik a Balatonfüred-Csopak borvidék fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció. Az egyelőre 22 tagot számláló egyesület a Borheteken minden hétköznap a borászok részvételével borbemutatókat rendez majd.



Kövesd a Balatont!

  •  


A Kisfaludy Színpadon minden este lesznek programok, a Nagyon Balaton rendezvénysorozat keretében idén több koncert is kapcsolódik a Borhetekhez, fellép Szalóki Ági, a Kaláka, Ferenczi György és a Rackajam, a Mystery Gang, a Mary Popkids, a Margaret Island, az Esti Kornél akusztik, és a Harmonia Garden.

A Borhetek részletes programja: https://www.facebook.com/balatoniborhetek/app_211427168875708

Már évek óta a mennyiségi helyett a minőségi fogyasztás jellemző a Borheteken, de így is pincészetenként átlagban kétezer liter bor fogy. Évente átlagban 140-160 ezren keresik fel a fesztivált. Hacsak nem lesz kirívóan rossz idő, idén is legalább ennyi vendégre lehet számítani, sőt a megújított Tagore sétány valószínűleg még több érdeklődőt vonz majd.
A pavilonok előtti padokon nagyjából háromezren férnek el, de a korábbi évek tapasztalatai alapján a hétvégéken rendre nagy tumultus várható, augusztus 20-án pedig csúcsra jár a fesztivál.

Évről-évre gondot okoz, hogy a kitelepülő pavilonok elfoglalják a Tagore sétány jelentős részét illetve a kerékpárutat. A konfliktusok elkerülése érdekében az önkormányzat a Borhetek idejére felfüggeszti a móló és az Esterházy strand közötti kerékpárutat, amit mindkét oldalon táblák is jeleznek. A szervezők kérik a kerékpárosok megértését.

Additional Info

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott