• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Wednesday, 06 June 2012 12:07

Óvjuk személyes adatainkat! #adatvédelem #internet #elővigyázatosság #okostelefon #QR_kód

matrix





Sokan elfelejtik, hogy privát adataink védelmének meg kéne előznie az egyéb anyagi javak bebiztosítását, hiszen a kárt okozni kívánó egyének a legtöbb esetben tőlünk nyerik a megkárosításunkhoz szükséges információkat.





Jól ismerjük azokat a közösségi oldalakon posztolt fontos használati útmutatókat, miszerint "itt lakom és ekkor megyek nyaralni". Az óvatosság minden esetben indokolt. Számos helyről érheti támadás személyes adatainkat. A nagy számtech biztonsági cégek kimutatásai alapján a legtöbb kárt mi okozzuk magunknak, mivel nem kezeljük megfelelően jelszavainkat, bedőlünk egyszerű, adatmagosztással járó trükköknek. Ne felejtsük el, ha tárva-nyitva hagyunk egy ajtót, előbb vagy utóbb bekukkant rajta valaki. Remek példa az a hamis Instagram alkalmazás, amely az androidos telefonokat "fertőzte" meg.

Mindig csak megbízható forrásból szerezzük be alkalmazásainkat! Olvassunk utánuk mielőtt letöltenénk őket, figyeljünk a Bluetooth és a WiFi csatlakozások biztonságos mivoltára. Légy résen, tartja a mondás, és nem árt eszerint eljárni okostelefonunk esetében sem. Vegyük figyelembe, hogy manapság már semmi sem vírusmentes! Így van ez az elterjed QR kódokkal is!

                               qr_code

Egyre több helyen lehet találkozni a főleg mobil eszközökkel leolvasható QR kódokkal, amelyek kényelmesen elvezetnek egy weboldalra, földrajzi koordinátákat adnak meg, vagy éppen egy telefonszámot töltenek át. A kódábrát általában gyanútlanul leolvassuk, pedig ma már az sem ritkaság, hogy rossz szándékkal tesznek ki nyilvános helyekre QR kódokat.

Éppen ezért nem árt, ha letöltjük a telefonunkra azt az ingyenes alkalmazást, amelyik a kód feldolgozása előtt ellenőrzi, hogy az biztonságos-e. Az iPhone-ra és Androidra elérhető Unfurlr alkalmazás a Web of Trust online adatbázisát használja, hogy megállapítsa, bátran leolvashatjuk-e a QR kódot.

 

 

 forrás:techline.hu

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott