• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Wednesday, 14 March 2012 00:00

Digitális szakadék!Nagyszülő és unoka, két generáció! #technologia #okostelefon #szamitogep

video-game-old


A digitális megosztottság egy olyan szakadék, ami emberek csoportjait választja el egymástól az információs és kommunikációs technológiák szempontjából. Például az internetet használni képesek, és nem képesek között van ilyen különbség. Nem csupán egy fajtája van, hanem máskülönböző tényezőkre vonatkozó is.




Az emberek bizonyos rétege nem rendelkezett/rendelkezik digitális eszközökkel(mobil telefon, számítógép, internet stb.), és ezáltal le vannak maradva azok mögött, akik viszont igen. Az idősebb korosztály tagjai közt jellemzően kevesebb az olyan, aki érdekelt a mobiltelefon, számítógép, és internethasználatban. Így hiányzik a digitális írástudás. Így jelentkezik egy szakadék a két korosztály között, ami persze áthidalható lenne. Sokan azt remélik, hamarosan az internetet használók és nem használók közötti digitális szakadékot a számítógépnél olcsóbban beszerezhető okostelefonok várhatóan csökkenteni fogják.

Ami akár el is képzelhető a jövőben, hiszen rendkívüli ütemben növekszik a lassan számítógépek képességeivel felérő okostelefonok piaca. Sokan kételkedhetnek ebben a tényállásban, többek között magam is kétséges voltam a témát illetően. Egészen addig, ameddig nemrégiben művelődni nem mentünk a közkedvelt filmvászon elé, amikor is a 60 éves földműves bácsika (becenevén csubakka), enyhén palóc tájszólással bevágódott (inkább bemászott) pontosan elénk. Mókás perceknek lehettünk tanúi, hiszen már jegyvásárláskor szemet vetettünk jómagyar "hungarikumunkra", és hova máshova ült volna, mint az előttünk lévő sorba?!Showtime, tortilla ropogtatás, cola kiöntés közben egyszer csak előkerült a bácsika zsebéből egy iphone!Nézd már!Csak nem "becsekkol"?!Na hát annyira azért még nem, de szigorúan chat beszélgetést folytatott a készüléken a film alatt, miközben az SZTK-ban frissen kereteztetett asszony két székkel arrébb vígan nézte a műsort!Tehát nincs is olyan messze, hogy az a bizonyos szakadék jelentősen csökkenjen, vagy akár el is tűnjön.

Nos, akkor jöjjön egy aranyos kis videó példázatul a szakadék létezésére!Kezdjük nagymamával! :)

 

 

Most pedig nézzük mit tudnak a mai társadalom legfiatalabbjai 2012-ben?!

 

 

forrás: yuppi.hu

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott