• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Sunday, 06 November 2011 20:34

Okosbuszok Győrben! #okosbusz #okostelefon #gyor #smatphone #smarttv #smartbus

okosbusz

A tömegközlekedés szerves, elválaszthatatlan része életünknek. A városok és utcák túlzsúfoltak. A szakemberek folyamatosan keresik azon megoldásokat, hogyan lehet ezt a típusú közlekedést a legjobban kihasználni.

A tömegközlekedés legfőbb versenytársa az autó, amely magas utazási kényelmet nyújt és megfizethető módja a személyszállításnak.
A fő feladat tehát olyan szolgáltatás nyújtása az utasok számára, amely versenyezni tud az autós közlekedéssel.Ennek a ténynek számos közlekedési vállalat tudatában van és a javítás érdekében megtették a lépéseket. Mint más területeken, a hangsúly itt is a gazdaságosságon és a hatékonyságon van,-vagyis hogyan lehet a szolgáltatások bővítésével növelni az utasok kényelmét.

November 7-én indul a próbaüzeme annak a most kiépítés alatt álló rendszernek, amelynek révén komplex utas-tájékoztatás valósul meg és több buszmegállóban jegykiadó automata is létesül. 
A város közösségi autóbusz-közlekedésének átalakítása, a Kisalföld Volán és az önkormányzat közös projektjének teljes költsége mintegy 563 millió forint, ami az Európai Uniós támogatás mellett 56 milliós önrészt tartalmaz.

Ha a rendszer elkészül, információs oszlopokon tájékozódhatnak majd a várakozók arról, mikor érkezik a következő járat. A járművek fedélzetén a következő megállóról, átszállási lehetőségről kapnak információt az utasok. Az informatikai rendszer kiépítésével az utazóközönség interneten és mobiltelefonon is azonnal értesülhet a járatokat érintő változásokról.

okosjegy

A járművekben GPS alapon működő fedélzeti számítógép lesz, így a központ mindig tudni fogja, merre halad a busz. A kereszteződésbe érkező járatok a jelzőlámpáknál szükség esetén zöld jelzést kapnak. A szakemberek több mint száz helyi járatú autóbuszba szerelik be a technikai eszközöket, 20 kiemelt buszmegállóba helyeznek ki információs táblákat, és 24 darab éjjel-nappal működő jegy- és bérletkiadó automatát telepítenek, melyeken készpénz mellett bankkártyával is fizethetünk.

A beruházás révén teljesen kiszámíthatóvá válik a menetrend, hiszen az utas pontos információt kaphat a járat érkezéséről, és kényelmesebbé válik a jegyvásárlás is.

Pócza Mihály vezérigazgató hozzátette, Győrben a tömegközlekedés részaránya közel negyven százalék, ami az európai átlag csaknem kétszerese. A fejlesztésekkel arra törekednek, hogy ezt az arányt megtartsák.

További információ az e-ticket rendszerről: www.vadvising.hu

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott