• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Thursday, 27 October 2011 08:04

Megkezdődött a téli gumi szezon

téli gumi szezon




Országszerte hiány várható idén a téli gumikból. Egyes kisteherautókra már most sem lehet téli abroncsot kapni, de később a személyautók ellátásában is gondok lehetnek. A hiány oka, hogy a válság miatt kevesebb gumit gyártottak az elmúlt években. Most viszont világszerte nem tudják kielégíteni a megnőtt keresletet.






Közeleg a tél, így november 1-től érdemes téli gumival felszerelve elindulni otthonról, hiszen a hideg hónapokban sosem lehet tudni hogy percek alatt milyenre fordul az időjárás. Amennyiben az előrejelzett időjárási körülmények fennállnak, a rendőrök büntethetnek anélkül, hogy előzőleg csupán figyelmeztetésben részesítenék a sofőröket. Az anyagtapadás miatt már +7 Celsius fok alatt tanácsos téli gumit használni. Hazánkban egyenlőre a téli gumi használata nem kötelező, a hóláncot a táblával jelzett szakaszokon kötelező használni.



tli 

gumiabroncs





Természetesen megkezdődtek az óriási akciók is, mindenki kedve szerint válogathat. Számos internetes webáruház, autószalon kínál különböző akciós lehetőségeket bőséges árukészlettel. Ha egy kicsit utánajárunk, mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb minőséget és árat egyaránt. Akár saját autóval, akár bérsofőrként vágunk neki egy utazásnak külföldre, előtte érdemes tájékozódni az adott ország téli gumira és hóláncra vonatkozó szabályairól.
 



Ausztriában
a gumik állapotát már a határnál ellenőrzik a rendőrök. Téli gumira általános kötelezettség nincs az országban, viszont november 1-től a téli szabályok vannak érvényben. Személyautók esetében télies útviszonyok mellett csak téli gumival vagy hólánccal megengedett a közlekedés. A szabály havas,kásás, jeges utakra vonatkozik. Aki megszegi, 35 eurótól 5000 euróig terjedő pénzbírságra számíthat. November 1 és április 15 között a teherautókra és személyszállító gépjárművekre kötelező legalább két meghajtott keréken a hólánc használata.

Szlovákiában kötelező a téli gumi ha az útburkolaton összefüggő a hótakaró vagy jegesedés tapasztalható. Az autóbuszok és teherautók november 15-től március 31-ig kötelesek az útfelülettől függetlenül téli gumit használni legalább az egyik összkerék meghajtáson. Tehát indulás előtt érdemes az időjárásról tájékozódni.





forrás: yuppi.hu 

 

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott