• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Thursday, 26 July 2012 00:00

Boldog évfordulót smiley :) #Scott Fahlman #irasjel #informatika #kommunikacio

smiley

Vidám, szomorú, mérges, álmos, sír, unatkozik - jelzi a kis sárga arc az sms-ekben, és az e-mailekben. Ma már szinte minden érzést és hangulatot ki tudunk fejezni vele, nemcsak az örömet. Az emotikon vagy hangulatjel (angol kiejtése alapján, néha: „szmájli”) nyomtatott írásjelek olyan sorozata, amely egy emberi arcot formál, és általában valamilyen érzelmet fejez ki.




30 évvel ezelőtt, Scott Fahlman 1982-ben olyan szimbólumot keresett, amelynek segítségével az ember jelezheti a világhálón a vicceket. Napokig gondolkodtak a kollégáival, végül megalkották a jól ismert :-) jelet. A premierre az egyetem online fórumán zajló beszélgetésben került sor. Az informatikusok nagyon hosszadalmas vitát folytattak a humor megjelenéséről az interneten és arról, hogyan lehetne kifejezni azt, ha valaki viccel, hiszen kizárólag betűk és számok álltak rendelkezésre. Scott Fahlman végül szeptember 19-én bemutatta az elképzelését: "A következő jelet ajánlom a vicc jelölésére: :-)".

 

smiley2

 

A szmájli aztán szép lassan önálló életre kelt, és "szaporodni" kezdett: a kilencvenes években az internetes és mobiltelefonos kommunikációt meghatározva ezernyi arcot öltött.  Az internet elterjedésével az emberi kapcsolatok egyszerre nyíltak ki és szűkültek be, hiszen a világháló segítségével a világ bármely pontján élő társainkkal cseveghetünk, ám a számítógép előtt töltött idő erősen korlátozza a három dimenzióban való barátkozást. Tartsuk szem előtt, egy sörözős smiley nem helyettesíti a társasági élelet.


forrás:wikipedia.hu 

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott