• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Tuesday, 03 January 2012 10:45

30 éves a Commodore 64

Commodore64


A Commodore 64 feltalálásának immár 30 éve. Ki gondolta volna?!Az 1980-as évek kultikus személyi számítógéptípusa. A Jack Tramiel által alapított Commodore Business Machines 1982 januárjában jelentette be, és szeptemberben adta ki 595 dolláros áron, ami ezért a pénzért addig elérhetetlen grafikai és hangképességeket nyújtott.


Olcsó volt, és lekörözte a konkurenciát: grafikus képességeit, hangját az IBM PC-k csak évek múlva tudták utánozni, akkor is csak a gépekhez külön megvehető, drága kiegészítőkkel. A C64 az otthoni számítógépek elterjedésének egyik legnagyobb hajtóereje lett. Az 1993-ban befejezett gyártásáig eladott 17–25 millió számítógéppel a C64 minden idők legtöbbet eladott számítógépmodellje lett és maradt.

Amikor piacra került, valóságos csodának számított. E számítógépet akkoriban cseppet sem csak játékgépnek tartották, hanem sok helyen, Magyarországon kiváltképpen, komoly vállalati alkalmazásokra is használták. A géptípus még napjainkban is reneszánszát éli,  oly módon, hogy különböző C-64 emulátorprogramokat készítettek, melyek PC gépeken futva C-64-es virtuális környezetet biztosítanak a felhasználónak. E virtuális számítógépeken minden, eredetileg C64-re írt program fut.

 

C-64_külső


Azóta is többen próbálkoztak a gépezet feltámasztásával, másolásával, több kevesebb sikerrel. 2011 májusában a gépet újra kiadta a Commodore USA nevű cég olyan változatban, amely külsejében a régi gépet idézi, és amellett, hogy teljes értékű C64-ként is tud működni (tévéhez is csatlakoztatható), Ubuntu Linuxszal is lehet futtatni, kihasználva a beépített dvd-olvasót (opcionálisan Blu-rayt), 1,8 GHz-es, kétmagos Intel Atom processzort, alaplapra integrált Nvidia videokártyát és 2 vagy 4 GB memóriát

Egy kis retro átszellemülés:
C64_indtsi_kpernycommodore_billentyzet 

és akinek még ez sem elég :

http://c64.krissz.hu/      :)

forrás: yuppi.hu

 

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott