• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Monday, 05 March 2012 00:00

Miért is "lopja" a Google az adatainkat?! #internet #facebook #adatvédelem #google

google-is-watching


Többet kíváncsiskodik a Google mint kéne?
A hét legfelkapottabb vezető híre több variációban is olvasható volt: 

Megmutatja a Firefox, ki követ netezés közben

Tipp: így állítsuk le a Google adatgyűjtését

Firefox-plugin Google-adatgyűjtés ellen



A Google január végén jelentette be, hogy egységesíti a szolgáltatásai adatkezelési rendszerét, és az eddig, a felhasználót külön-külön követő keresők, Gmail, YouTube, Gtalk, Picasa és a többiek, összesen, több mint 70 online szolgáltatás megosztja egymással az adatait, közös adatbázisban halmozva fel mindent, amit a felhasználóról tudnak. A dolog március elejétől érvénybe is lépett.

KEEP_OUTA közhiedelemmel ellentétben azonban,óriási változás ezzel nem következik be az életünkben, hiszen a felhasználói szerződések elfogadásával erre már rég engedélyt adtunk a Google-nek.
Úgy tűnik, az internet felhasználóknak csak most esik le a tantusz, mennyi mindent tud róla a Google. Kezdetét vette a pánik, most aztán mindenki meg akar szabadulni a gmail fiókjától, mindenki retteg, hogy vajon mit is fognak majd az adatainkból felhasználni ellenünk. "Ez az én saját magánszférám, ne kutakodjon utánam senki!" És hasonló megjegyzések tömkelege lepi el a közösségi portálok üzenőfalait is.


Felmerül a kérdés (legalábbis bennem): Eddig vajon mindenki ennyire naív és tudatlan volt, vagy "egy bolond százat csinál" alapon jó magyar szokás szerint terjed az egész?!

 

km


Nos akkor ezek szerint mégis csak nagy titkot árulunk el azzal, hogy természetesen a cégek célja a kémkedéssel nem az, hogy a későbbiekben a nyilvánosság előtt meghurcoljanak minket amiért pornót néztünk, vagy titokban még mindig Backstreet boys rajongók vagyunk, sokkal inkább logikus a magyarázat. Cél, többek között például, hogy releváns hirdetéseket tudjanak a felhasználók arcába tolni, amire az nagyobb valószínűséggel rá is kattint, mint valami teljesen véletlenszerű reklámra. Milyen logikus nem?!Akik most épp "pánikolnak" azok belegondoltak már, hogy vajon a Google és társaik hogyan fejlődhettek odáig ahol most éppen tartanak?Vajon honnan gyűjthettek eddig is adatokat a gyors fejlődéshez?

Egyébként pedig ha jól tudom van egy olyan törvény is kedves országunkban, amit úgy hívnak "személyiségi jogok védelme", vagy akár valamelyik hasonló kis paragrafus, amit éppen arra találtak ki, hogy bárki bárkiről, rossz akarattal,sértő szándékkal, bármit ne tehessen közzé, bárhol!:)

Tehát nyugalom emberek, nem kell azonnal törölni gmail fiókunkat, sem a chrome böngészőt! Én személy szerint semmi pénzért meg nem szabadulnék tőle. Hiszen minden oldal, amit valaha is meglátogattunk, gyűjt rólunk információt. Ez tény. És az is tény, hogy nem rólad, hanem a kereséseid eredményeiről. Akár firefox-ban, akár chrome-ban böngészünk. Én ebben nem látok problémát.

Viszont a kétkedők nagy örömére elég gyorsan napvilágra dobtak nem kevés tippet az adatgyűjtés saját kezű akadályozásáról. Bonyolultabbnál bonyolultabb ötletekből válogathatunk kedvünkre, míg a legegyszerűbb megoldás kézenfekvő, de a fától nem látjuk az erdőt.

Ez pedig az inkognitó ablak. inkognit

A böngészőben a beállításoknál találhatjuk "új inkognitóablak" névvel chrome-ban, firefox-ban pedig "privát böngészés" elnevezéssel. Explorereseknek pedig szintén "privát böngészés" a kulcsszó. Legegyszerűbb, leggyorsabb, két kattintással elvégezhető, és már biztosak is lehetünk benne, hogy senki semmit sem fog nyomonkövetni.
Aki esetleg még nem ismeri egy kis útmutató :

http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=hu&answer=95464


Szerencsére a Google is jól tudja milyenek az emberek...és lám erre is talált megoldást. A Google és egyéb webes vállalatok megállapodtak abban, hogy "do not track" vagyis a nyomonkövetés tiltására szolgáló gombot fognak elhelyezni a keresőjükben. -a Wall Street Journal-ban volt olvasható-Megegyeztek, hogy az adatok továbbra is használhatók piackutatási és termékfejlesztési célokra, illetve a bűnüldöző hatóságok is élhetnek az így megszerzett adatokkal.

forrás: yuppi.hu 

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott