• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Friday, 11 May 2012 00:00

Itt a Facebook életmentő újítása #facebook

facebook-donor-feature



A Facebook egy olyan újítást vezetett be oldalain, amelynek köszönhetően a jövőben életek ezrei kerülhetnek majd megmentésre.






A közösségi szájton ugyanis mostantól a felhasználók jelezhetik ha hozzájárulnak ahhoz, hogy elhalálozásuk esetén egészséges szerveiket azokat még hasznosítani tudó emberekbe operálják be - ezáltal potenciálisan akár többük életét is megmentve ill. meghosszabbítva. 

A donorsági státuszt a felhasználók a Facebook idővonalukon, az életesemények között vehetik fel, az egészség kategóriában - közvetlenül a dohányzásról vagy más káros szenvedélyről leszokás, valamint a fogyás bejelentésére ill. naplózására is használható menüpontok mellett. Az így immár - kicsit morbid szójátékkal élve - úgymond a szervek megosztását is lehetővé tevő funkció ugyanakkor egyelőre csak az amerikai felhasználók számára érhető el.

 

organdonor-status-on-facebook

 

Ugyanakkor erre igazából hazánkban nincs is szükség: a hatályos magyar jog szerint ugyanis minden állampolgár automatikusan donornak tekinthető, kivéve ha életében ezzel ellentétes nyilatkozatot tett. Ennek ellenére a hazai gyakorlatban az elméletileg lehetségestől jelentős mértékben elmarad a sokszor életeket menteni képes szervátültetések száma, mert az orvosok nem értesítik időben a megfelelő specialistákat, illetve mert a közeli hozzátartozók a szervek kivételét megtagadják - amire bár a jog szerint nincs lehetőségük, de nyilvánvalóan könnyű kiskaput találni a szabályozáson.

 

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott