• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Wednesday, 04 July 2012 00:00

Figyelj oda a számítógépedre is a melegben! #szamitogep #laptop #notebook #melegedes #hiba

A nyári hőség nem csak az embert, a gépet is megviseli: hatékony hűtés nélkül megfelelő működést sem várhatunk el. Amennyiben nem tartunk be néhány alapvető szabályt, gépünk egyre hangosabb lesz, csökken a teljesítménye, és végül tönkre is mehet. Mindegy, hogy laptopunk, vagy asztali gépünk van, rendes hűtés nélkül nem sokáig szolgál minket.

Az első és legfontosabb betartandó szabály, hogy semmilyen esetre se takarjuk el tartósan a ventilátorok szellőző réseit. Lehet, hogy kényelmes laptoppal az ölünkben üldögélni, de ez se nekünk (a férfiak még nemzőképességüket is kockáztatják), se a gépnek nem tesz jót. Ha semmiképpen nem tudunk ellenállni annak, hogy az ágyból laptopozzunk, legalább arra figyeljünk, hogy a paplan ne zárja el a szellőzőrácsokat. Ha egyszer és mindenkorra fel akarjuk oldani ezt a problémát, már vásárolhatunk külön erre tervezett alátétet is, ami biztosítja, hogy a meleg levegő szabadon kiáramolhasson a gépházból. Az esetben, ha költséghatékony megoldásra vágyunk, megteszi egy nagyobb, kemény fedeles könyv is.



★ Follow Us! ★

  •  

Asztali gépek esetében érdemes 2-3 havonta takarítani a gépet, néhány évente pedig lecserélni a ventilátorokat, esetleg a tápegységet is. Bár már léteznek boltban vásárolható vízhűtéses rendszerek is, a legtöbben azért még mindig levegővel hűtjük a gépünket. Ebben az esetben viszont különösen fontos, hogy rendben legyen a szellőzés iránya. Általában 2-3 ventilátor már meg tudja oldani, de ne felejtsük el, hogy a tápegység csak önmagát hűti, magát a házat nem, úgyhogy ki kell hagynunk a számításainkból.

                                              LaptopCleaning_20120614091516

Laptopoknál már nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis sokkal körülményesebb hozzáférni a ventilátorokhoz, javítani a teljesítményükön pláne. Az esetek 99%-ában jobb ezt meghagyni a szakembereknek! Soha ne álljunk neki otthon önként szétszedni apró darabjaira laptopunkat bármennyire is bízunk magunkban, mert össze rakni bizony sokkal nehezebb. Akár létfontosságú területeket is megsérthetünk a gyanútlannak látszó portörléssel. Mivel másik nagy ellenségünk a por, ezért ha van rá lehetőség, tegyük a házat minél magasabbra, illetve használat után akár le is takarhatjuk.

                                              laptoptakaritas

A porzárás így sem lesz tökéletes, de azért valamennyit javítunk a helyzeten, sajnos a szoba rendszeres porszívózását, és a gépház karbantartását nem tudjuk megúszni. Gondoljuk meg kétszer is, mielőtt önállóan belevágnánk a feladatba, inkább egy szakember, mint egy új gép! Minden utcasarkon és google keresésben találni hozzáértő embert, ám a választáskor nem árt olyat keresni, aki valaki másnál már bevált! 



★ Follow Us! ★

  •  

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

- a számítógép hangja zavaróan hangos, megkönnyebbűlés ha lekapcsolhatjuk

- indítás után lasssan tölt be

- lekapcsolás és a windows leállása is perceket vesz igénybe

- a programok lassan müködnek, filmek megakadnak 

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott