• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Friday, 02 November 2012 17:12

Star Wars 7 #star_wars #Disney #George_Lucas

star_wars_disney

Az év legnagyobb filmes hírét szállította a Disney: újabb három mozifilmmel bővülhet a Star Wars-univerzum. A stúdió 4 milliárd dollárért megvásárolta a Lucasfilmet és folytatja a Csillagok háborúját.

A csillagok háborúja-sorozat főszereplőinek történetéből a hetedik, nyolcadik és a kilencedik rész készül el, és az sem kizárt, hogy további alkotások is születnek majd - közölte a Disney.

A The Walt Disney Company nem rég bejelentette, hogy felvásárolta a Lucasfilmet, mely eddig 100%-ban George Lucas tulajdona volt. A stúdió minderről hivatalos sajtóközleményben számolt be, így még véletlenül sem kell azon morfondíroznunk, hogy kacsa-e a bejelentés. Ezzel a Disney folytatta pár éve elkezdett agresszív stratégiáját, mely során először a Pixar animációs stúdiót vette meg, majd a Marvel képregény-kiadót. A szerződést a Lucasfilm október 26-i részvény-árfolyamán kötötték, így annak értéke 4,05 milliárd dollár - ennek felét fizette a stúdió pénzben, míg a másik felét 40 millió részvény megvásárlásával.

Robert A. Iger, a The Walt Disney Company első nyilatkozatában természetesen George Lucas kivételes látásmódját emelte ki, valamint azt, hogy hihetetlenül gazdag portfólióhoz jutnak ezzel a megállapodással. Lucas annyit mondott, hogy 35 éven át figyelte, hogy száll a Csillagok háborújának világának ismerete egyik generációról a másikra, de most érezte idejét annak, hogy a franchise-t filmesek új generációjának adja át.

Lucas kifejtette, hogy mindig is abban hitt, hogy a Star Wars-univerzum nélküle és utána is élni fog, de fontosnak tartotta, hogy még életében megtörténjen a váltás. Természetesen maga az univerzum jelenleg is virágzik, hiszen a tévében animációs sorozatként van jelen, képregények jelennek meg hivatalos történetekkel, sőt, az idén jelentettek be új Star Wars-társasjátékokat, valamint egy új szerepjátékot is. Lucas abban bízik, hogy a Disney színre lépésével nem csak filmes téren fog tágulni a Star Wars világq, hanem a tévében és az interaktív médiában, s persze a való életben is, például vidámparkok, valamint egyéb kapcsolódó termékek formájában. Lucas 2005-ben forgatókönyvírója és rendezője volt a Star Wars III. rész - a Sith-ek bosszúja című alkotásnak.

A Disney a Lucasfilm megvásárlásával nem csak a filmes jogokra tett szert, többek között az Indiana Jones-éra is, hanem a produkciós részlegre, az animációs stúdióra, valamint a vizuális effektekért és hangutómunkákért felelős stúdióra. A rengeteg megvásárolt technológiát a Lucasfilm Ltd. berkein belül a LucasArts, az Industrial Light & Magic, és Skywalker Sound szállította. A Lucasfilm elnöke az adásvétellel az eddigi alelnök, Kathleen Kennedy lesz.

20119_star-wars-4.jpg
A rajongókat talán leginkább érintő információ természetesen a Csillagok háborúja filmsorozat sorsa. Nos, Kathleen Kennedy, mint executive producer, George Lucas pedig kreatív tanácsadói pozícióban fog részt venni a Star Wars 7. epizód elkészítésében, melynek bemutatásával a Disney a 2015-ös évet szemelte ki.  A nyolcadik és a kilencedik film tervei is készülnek már. Hozzátette, 2-3 évente szeretnének előrukkolni egy újabb Star Wars-filmmel. Természetesen a 2015-ös dátum kivételével egyelőre semmilyen bővebb információ nem áll rendelkezésre, csak annyi, hogy a "folytatás" lenne és a Disney nem csak egy epizódban gondolkodik, hanem sorozatban.

A Disney szerint az eddigi Star Wars-filmek 4,4 milliárd dolláros jegybevételt hoztak, ezzel Luke Skywalker, Leia hercegnő, Obi-Wan Kenobi, Han Solo és a többiek kalandjai a filmtörténelem egyik legjövedelmezőbb sorozata, csak a Harry Potter-saga és a James Bond-filmek vetekszenek vele. A Disney tavaly már a képregényeiről ismert Marvelt és a Pixar animációs stúdiót is megvette.

20119_star_wars_1.jpg
A Csillagok háborúja eddigi története

A Csillagok háborúja (eredeti címe: Star Wars) egy űropera filmsorozatnak, irodalmi műveknek és számítógépes játékoknak a neve. Mindezek George Lucas filmrendező ötletei alapján készültek el. A filmek cselekménye a Galaktikus Köztársaság és a Galaktikus Birodalom közti átmenetek, valamint a Galaktikus Polgárháború (amely a Lázadó Szövetség és a Galaktikus Birodalom között zajlik) körül forog. Valójában az egész cselekmény a jó és a rossz harcát jelképezi. A történet „réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…” játszódik. Az eredeti Csillagok háborúja-trilógia, főleg annak elsőként vetített része, az Egy új remény (IV. epizód) úttörő jelentőségű volt a sci-fi műfajában mind tartalmilag, mind a technikai megvalósítást tekintve, de az előzmény-trilógia (Baljós árnyak, A klónok támadása, A Sith-ek bosszúja) is számos újítást hozott magával. 

A filmsorozat kezdődarabját, a Csillagok háborúját 1977. május 25-én mutatták be, majd ezt követően elkészült két folytatása, a Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág (1980. május 21.), majd a Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér (1983. május 25.) is. A legelső leforgatott film kezdetben csak simán a Csillagok háborúja címet viselte, ám miután 1979-ben véglegessé vált, hogy lesznek további folytatásai is, a Csillagok háborúja IV: Egy új remény címet kapta.

20119_star-wars-2.jpg
Az első rész bemutatásának huszadik évfordulójára 1997-ben a IV.–VI. epizódokat újra megjelentették (először a mozikban, utána VHS kazettán), Special Editions címen. Ekkor ugyanis a technika már lehetővé tette olyan speciális effektusok alkalmazását is, amelyek a filmek forgatásának idején még nem voltak lehetségesek. A film feljavításán kívül George Lucas néhány effektust digitálisan újra feldolgozott (digitális Jabba és egy kicsiny, de fontos javítás a Han Solo és Greedo közti harcot bemutató filmrészletben). 

Ezenkívül 2004. szeptember 21-én ismét megjelent az eredeti trilógiának egy újabb kiadása, amelyben szintén találhatunk néhány változtatást. A legjelentősebb és legvitatottabb változtatás az volt, amikor a Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér című rész utolsó jelenetében Lucas lecserélte az Anakin Skywalkert játszó Sebastian Shaw alakját Hayden Christensenére.

1999-ben került mozikba a rajongók által várva-várt epizód, a Csillagok háborúja I: Baljós árnyak című rész, mely az eredeti trilógia cselekménye előtt körülbelül 30 évvel játszódik. Ezt követte további két folytatás, a Csillagok háborúja II: A klónok támadása (2002) és a Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja (2005).

A cselekmények idő szerinti sorrendjében (ez a sorrend nem egyezik meg a filmek megjelenésével):

CímAlcímEredeti címMegjelenésBevétel (világszerte)
Csillagok háborúja I Baljós árnyak Star Wars Episode I: Phantom Menace 1999. május 19. 924,317,558 $
Csillagok háborúja II A klónok támadása Star Wars Episode II: Attack of the Clones 2002. május 16. 649,398,328 $
Csillagok háborúja III A Sith-ek bosszúja Star Wars Episode III: Revenge of the Sith 2005. május 19. 848,998,815 $
Csillagok háborúja IV Új remény (az eredeti cím Csillagok háborúja volt) Star Wars Episode IV: A New Hope 1977. május 25. 775,398,007 $
Csillagok háborúja V A Birodalom visszavág Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back 1980. május 21. 538,375,067 $
Csillagok háborúja VI A jedi visszatér Star Wars Episode VI: Return of the Jedi 1983. május 25. 475,106,177 $

Az eredeti, klasszikus trilógiát felújították új jelenetekkel kibővítették majd újra kiadták, Special Edition jelöléssel.

CímEredeti címMegjelenés
Csillagok háborúja IV: Egy új remény - special edition Star Wars Episode IV: New Hope 1995
Csillagok háborúja V: Birodalom visszavág - special edition Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back 1996
Csillagok háborúja VI: A Jedi visszatér - special edition Star Wars Episode VI: Return of the Jedi 1997

20119_star-wars-1.jpg
Mellékfilmek

1978. november 17-én The Star Wars Holiday Special néven készült egy kétórás TV-film, amit mindössze egyszer vetítettek, Amerikában és azóta sem adták ki videón vagy DVD-n, bár illegálisan az interneten hozzáférhető. A filmben Csubakka és Han Solo elutazik Csubakka bolygójára, a Kashyyykra, de útközben lázadókat kereső birodalmiak veszik őket üldözőbe. A Kashyyykon megismerhetjük Csubakka családját is, az apját, Attichitcukot, feleségét, Mallatobuckot és fiát, Lumpawarrumpot. George Lucas csak érintőlegesen vett részt a produkció elkészítésében, és nem is volt elégedett a végeredménnyel, összességében a rajongók is nagyon kedvezőtlenül értékelték, a benne található, Boba Fett alakjára koncentráló rajzfilmbetétet kivéve.

1984. november 25-én jelent meg The Ewok Adventure: Caravan of Courage (Ewok-kaland: Bátrak karavánja). A film az Endor bolygón játszódik. A filmvásznon viszontláthatjuk a Endor kedves, szőrös lakóit, a mackószerű ewokokat.

1985. szeptember 7-én Ewoks and Droid Adventures Hour: ewokok és droidok kaland-órája rajzfilmsorozatot kezdte el az ABC televíziós társaság Amerikában.

1985. november 24-én a The Battle for Endor (magyarul Harc az Endor bolygón címmel) az előző epizód után egy évvel jelent meg, a Bátrak karavánja folytatásaként. Viszontláthatjuk a fürtös kislányt és az ewokokat. A történet meglehetősen Walt Disney-meseszerű, stílusa távol esik a klasszikus SW-filmektől. Egy primitív, gonosz ork-nép egy madárrá változó emberi varázslónő vezetésével kiirtja a kislány, Cindel Towani családját és elfogja az ewokokat, Wicket és a kislány egy helyi mizantróp remete, Noa Briqualon segítségével megpróbálják kiszabadítani őket.

forrás: Richpoi.hu


Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott