• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Friday, 16 September 2011 09:57

Kulturális örökség napjai Veszprémben

yuppihírIngyenesen lehet bejárni az ország legrégebbi büntetés-végrehajtási intézetét szombaton a Kulturális örökség napján: a veszprémi várban található 200 éves börtön nyitott kapukkal várja az érdeklődőket.

                                          yuppihír

A felújítás alatt lévő, teljesen zárt veszprémi várbörtönt 9 és 15 óra között tizenöt fős csoportokban óránként lehet megtekinteni. A jelenleg is 24 órás védelem alatt álló épület bejárása iránt nagy az érdeklődés, jövőre többnapos bejárást tervezünk, ám idén csak a szombati napra kaptunk engedélyt. Szintén csak szombaton a veszprémi megyeszékhelyen feltárul az érdeklődők előtt a Benedek-hegyi II. világháborús óvóhely, és az egykori veszprémi kisvasút alagútja is. Ugyancsak egy napig, szombaton látogatható a Szilágyi László expresszionista festőművész műemléklakásában berendezett emlékszoba a Miklós utca 18 szám alatt.

                      yuppihír

A veszprémi Művészetek Háza szervezésében szombaton és vasárnap este hatig ingyenesen látogatható a Bakonyi Ház és a Dubniczay-palota. A Dubniczay-palotában három kiállítás várja az érdeklődőket: a László Károly Gyűjtemény a múlt század képzőművészetéből nyújt keresztmetszetet, A tégla dicsérete című fotókiállítás a Magtárban tekinthető meg. A Várgalériában a győri Radnai Gyűjteményből Egy mecénás dicsérete címmel látható válogatás, olyan festőóriások műveivel, mint Derkovits Gyula, Szőnyi István, Egry József, Bernáth Aurél, Barcsay Jenő vagy Hincz Gyula.

Szombaton 18 órától Gotthy ad ingyenes koncertet a palota udvarán, majd 20 órától a Szent Genéziusz Kultúr Kommandó előadásában Dorde Lebovic Csapda című színdarabját láthatják az érdeklődők Tóth Loon rendezésében. A szereplők Máté P. Gábor és Szűcs László. Vasárnap délután a Dubniczay-palotában kézműves foglalkozások, bemutatók várják az érdeklődőket, 15 órától pedig ingyenes tárlatvezetéssel lehet végigjárni a László Károly Gyűjteményt. A Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum is csatlakozott a programsorozathoz, így a hétvégén a múzeum valamennyi kiállítása egyetlen jeggyel látogatható.

forrás: mti.hu

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott