• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Friday, 06 July 2012 00:00

Így védekezzünk a #hőség ellen! #hőségriadó #meleg #nyár #riasztás #meteorológia

hosegAz Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket.




Hasznos tanácsok extrém melegben:


   - Nappali besötétítés, éjszakai szellőztetés jól bevált módja a lakások hűtésének.
   - Légkondíciónálót is érdemes ilyenkor bekapcsolni, vigyázni kell azonban arra, hogy a berendezés takarítva és karbantartva legyen, nehogy a vízben pangó baktériumok, legionella bekerüljön a levegőbe.
   - A légkondícionáló beállításánál az az ideális, ha a külső és a belső hőmérséklet között 5-6 fok a differencia.
   - Arra is figyelni kell, hogy a légmozgás ne legyen túl gyors. A huzat egyoldalúan hűthet, és ez ízületek fájdalmához vezethet. Sőt, akár megfázást is okozhat.
   - Ventilátort addig érdemes használni, ameddig a belső téri levegő 35 fok alatt van. Ugyanis 35 fok felett a légmozgás hűsítő hatása nem érvényesül. 35 fok felett a ventilátor nem hűsít, hanem csak szárít.
   - Folyadékpótlás nagyon fontos a meleg időben. Akkor is fontos inni, ha még nem érezzük a szomjúságot. A szokásos nap 2-2,5 liter folyadék felett még további folyadékra lehet szükség.
   - Kerékpártúrákon is fokozottan figyelni kell a megfelelő folyadékpótlásra.
   - Lenge, természetes és a világos színű öltözettel is csökkenteni lehet a meleg hatását.
  

Iced-cold-lemonade

Pici gyerekeket óvjuk a közvetlen naptól. Árnyékban, szórt fényben is kapnak annyi napsugarat, amennyi a D-vitamin termelődéséhez kell. Ne hagyjunk a gépkocsiba bezárva, sem gyermeket, sem állatot, sem idősebbet, mert a gépkocsik nagy melegben pillanatok alatt felmelegednek 60-70-80 fokra, és a benn maradtak hőgutát kaphatnak. Ez súlyos, életveszélyes állapotot jelent.



forrás: yuppi.hu

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott