• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Wednesday, 11 January 2012 13:48

Újabb üzemanyag árrekord!

benzin_2012





Volt mikor még kétszámjegyű benzináraktól rettegtünk, most három, lehet hogy lesz négy is?? Emelte bruttó 10-10 forinttal a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., ezzel mindkét üzemanyag ára új történelmi csúcsot ért el.








benzinrak_2012Az emeléssel a benzin átlagára 422-424 forintra, a gázolajé pedig 443 forintra nőtt. Az elemzők szerint az e heti áremelés legfőbb oka az, hogy a forint az utóbbi időben jelentősen gyengült a dollárhoz képest. Az üzemanyagok az újév első napján a 2 százalékpontos áfa-emelés miatt drágultak: a forgalmi adó 25-ről 27-százalékra növelése 6, illetve 7 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj átlagárát a számítások szerint. A Mol Nyrt. a múlt héten 6-6 forinttal emelte a benzin és a gázolaj literenkénti árát. Tavaly január elején a benzin átlagára 360-361 forint, a gázolajé pedig 351 forint volt. Az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. Az MTI érdeklődésére piaci elemzők elmondták, hogy a Molnak ezen a héten a múlt heti forint árfolyam gyengülés miatt sokkal nagyobb emelést kellett volna végrehajtania. Egyes vélemények szerint mintegy 20-20 forinttal kellett volna emelni mindkét üzemanyagfajta árát.

Ugyanakkor ezzel egyidőben a Jobbik követeli a kormánytól, hogy csökkentse az üzemanyagokra vonatkozó áfa és jövedéki adó mértékét, ezzel is könnyítve a magyar emberek és vállalkozások helyzetén - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel. 

Az ellenzéki politikus szerint jelenleg a túl magas üzemanyagárak miatt egyre csökken a fogyasztás és így az állam adóbevétele is. A Jobbik szerint az áfa és a jövedéki adó csökkentésével megfordulhatna ez a folyamat és akár a jelenleg Magyarországról külföldre irányuló benzinturizmus is. Ráadásul a tranzitforgalomban is nagyobb lenne az esély arra, hogy az országon áthaladó autók és kamionok Magyarországon tankolnak, ez pedig növelné az állam adóbevételeit a megnövekedett fogyasztáson keresztül - tette hozzá Z. Kárpát Dániel.

Egy valami egészen biztos, hogy valamit tenni kell, vagy nem állunk meg egészen az 1000 Ft-os benzinárakig sem.  Előbb-utóbb el fogjuk érni a mágikus négyszámjegyű értéket, csak az a kérdés, milyen út vezet odáig. A mostani stratégia szerint hosszú és fájdalmas, nyögvenyelős erőlködésnek nézünk elébe. Vajon mit tartogat még a jövő?!




forrás: mti.hu 

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott