• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Wednesday, 01 February 2012 15:08

Szépkártya #szepkartya #szep #széchenyi_pihenő_kártya #erzsébet_kártya

szp_krtyaAlapvetően megváltozott 2012-től a béren kívüli juttatások rendszere Magyarországon. A kormány törekvései szerint az új rendszer olcsóbb és hatékonyabb lehet és hozzájárulhat a belföldi turizmus fejlődésének. 

Az idei esztendő első napjától kezdve fontos változások történtek a magyar adórendszerben. Ezek közül a legtöbb embert a béren kívüli juttatásokhoz adott kedvezmények rendszerének (cafeteria) átalakítása érinti. Az eddigi hideg- és meleg étkezési utalványok és a közismert üdülési csekk helyett egy teljesen új rendszer kezdte meg működését. A változások lényege, hogy két új konstrukció indult el, az Erzsébet kártya és a Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártya. 

A SZÉP kártya tulajdonképpen egy univerzális utalványkártya, amely teljes egészében felváltja az Üdülési Csekket, helyettesíti az egészségpénztári szolgáltatások kifizetését, átveszi a kulturális utalványok szerepét és meleg étkezésre is használható.

kartya

Az új rendszerben a munkaadó havi 30 ezer forintot adhat dolgozóinak étkezésre. Korábban ez a juttatás csak 18 ezer forint volt. A SZÉP kártyára utalt összegből étteremben, büfében, menzán lehet enni, de házhoz szállított étel után is lehet fizetni vele.

Igénylése díjtalan, a dolgozók ingyen kapják meg a kártyájukat, ezért semmilyen díj nem számolható fel. Öt év után meg kell újítani, de ennek sincs költsége a dolgozókra nézve. Általában véve a SZÉP Kártya használata megegyezik a bankkártyáéval, annyi a különbség, hogy nem kell PIN-kód. Interneten is lehet fizetni vagy akár webshopon is használható a kártya. A rendeletnek megfelelő szolgáltatás igénybevételekor el kell fogadnia minden szolgáltatónak a kártyát készpénz helyett. Kedvezményeket viszont lehet biztosítani az így fizetőknek. De annak kikötése, hogy mikor, melyik időszakban lehet vele fizetni ugyancsak tilos. A SZÉP Kártyát csak a tulajdonosa használhatja, de társkártya állítható ki közeli hozzátartozó számára. Mivel PIN kód nincs a kártyához, ezért a legfontosabb biztonsági elem az aláírás, ami nélkül a kártya érvénytelen. Fizetéskor aláírással igazoljuk a személy-azonosságunkat, de az azonosításhoz az elfogadóhelyek kérhetnek igazolványt is.

Az új rendszer bevezetése bizonyára sok kérdést felvett. Jobban vagy éppen rosszabbul járnak vele a munkavállalók? A munkáltatóknak olcsóbb vagy drágább lesz a cafeteria? Elfogadóhelyként kik és hogyan csatlakozhatnak az új rendszerhez?

 

 



 

 forrás:pénzcentrum.hu

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott