• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Tuesday, 27 December 2011 18:57

Számítástechnikai analfabéták figyelem! #microsoft #google #internet #desktop #program

family_computer

Nem, nem kérem tőled, hogy szerezz bármilyen képesítést, hogy meg akard érteni a Boole-algebra vagy a különféle számrendszerek, szerverek, hálózatok, a Cisco, Sun meg hasonló finomságok rejtelmeit - egyszerűen azt szeretném, ha végre megtanulnál ezzel a rohadt masinával normálisan bánni. Attól, mert nem tudod megszerelni vagy konfigurálni a számítógépet, attól még nem kéne úgy viselkedned egy PC vagy laptop előtt, mint egy komplett idiótának.

Tegyük fel, hogy Windows operációs rendszerrel dolgozol, mert mást nem is merek elképzelni rólad. 

Asztal: Felesleges, itt nem akarok látni semmit. A gyári ikonok maradhatnak (Lomtár, Sajátgép, Dokumentumok, böngésző), de minden más csak a hozzá nem értésedről,szétszórtságodról árulkodik. Hogy néz ez már ki? Még csak rendezni se próbáltad meg rendesen, bármilyen szempont szerint - csak úgy oda van hányva minden, gusztustalan. Igen, kis családod fényképe, ikonok körbe, hogy látsszon mindenkinek a szép arca, meg ez még kellhet, meg az a parancsikon is kellhet - jegyezd meg: nem kell. Soha nem fogod használni. Ha meg mégis, akkor ne tedd.

Start menü, Kedvencek, Dokumentumok - és ennyi. Bármit is az Asztalon tárolni nagyfokú hozzá nem értésről árulkodik.

Fájlmenedzsment: Még nem értünk a végére! Az nem úgy megy, hogy lementesz valamit, és csak úgy otthagyod. Kell rendszer az egészbe, mert ez így egy bábeli katyvasz, soha nem fogsz semmit megtalálni, majd csak nézel.

Mindennek külön mappát - dátumozva, hogy szépen megtaláld. És ilyenkor bukik ki leginkább, hogy milyen hallatlanul logikus is a mi anyanyelvünk (Isten nyelve): a dátumokat úgy teremté, hogy év-hónap-nap szerkezetű legyen. A személyneveink vezetéknév-keresztnév. Látod? Nem csoda, hogy a hanyatló Nyugat most kezdi ezeket a megoldásokat is átvenni, mert különben nevetségesen néznének ki a kis könyvtárai.

Tehát: dátum, logikus név. Nem, nem szóköz, hanem alávonás - és az ékezeteket is kerüljük fájlneveknél. Most itt ez windowsos környezetben szépnek tűnik, de ezzel egy szerencsétlen linuxos már nem biztos, hogy fog tudni rendesen dolgozni. Ja, és ne a C-dre mentsd a dolgokat, hanem a felhőbe. Mármint a közös meghajtóra, érted. A saját számítógépünktől fizikailag függeni a legrosszabb, amit el tudok képzelni.

Egérhasználat: Szokj le róla, amennyire csak lehet! Sajnos Bill Gates, Steve Jobsés csapataik tettek róla, hogy a mindig is határtalanul hatékony és kényelmes billentyűzetről átszoktassa az embereket erre a szarra, hogy elbutítsa őket, de mindig van visszaút. Felhasználóbarátság egyenlő elbutítás. Tessék szépen megtanulni az alapvető billentyűzetkombinációkat, mert ezt rossz nézni. Nézd meg, itt sután gépelsz a kis tömpe ujjaiddal, ahelyett, hogy megtanulnál rendesen, kilencujjasan gépelni. Nem annyira nehéz. ASDFJKLÉ, sasfélék, köz. A körmeidet meg vágd le, így tényleg nem lehet írni.

Excel: Te is az a fajta vagy, aki megkapja az ügyféllistát Excelben, majd ezt kinyomtatod a maillel együtt, elolvasod, és szépen bepötyögöd a rendszerbe? Na titeket kéne kényszermunkára küldeni, de valami értékteremtőre. Tessék szépen megtanulni, hogy az Excel nem bohóckodás meg varázslás, hanem az egyik legpowerfulabb tool az alapvető táblázatok és pénzügyi elemzések kezelésénél. Persze tudom, Margitka, hogy maguk a kontírozást meg az akasztófázást másként tanulták, de abakuszt se nagyon használunk manapság.

Szóval billentyűzet. Egérrel Data-Filter-Autofilter? Tizedannyi idő alatt ALT, d-f-f. Show all: ALT, d-f-a. Fület váltani CTRL+PageDown. Mire megtalálod a kis nyilakat az egérrel, lemegy a nap. És igen, meg kell tanulni az INDEX, OFFSET, feltételes SUMPRODUCT, MATCH, FIND, LEN képleteket is rendesen, a rugalmas területek kezeléséről nem is beszélve. Olyan fájlokat látok néha, hogy elsírom magam, favágómunka.

És a külalak. Csicsázni nem kell, isten ments - de ha valahonnan valamit kimásolsz, akkor nagyon figyelj arra, hogy azt hogyan teszed. Formátum nélkül érdemes. Gyűlölöm a trehány, slendrián munkát: az egy oszlopban lehúzott vastag rácsozatot, az összevissza betű- és számformátumokat, rendszertelen helyiértékeket, az ottfelejtett régi kommenteket, #REF-hibákat, a bennfelejtett üres sheeteket, linkeket, felesleges makrókat, mellékszámításokat. Pucold ki rendesen azt a fájlt, mielőtt leadod.

Word: Na ezzel komoly ember nem dolgozik. Ha lehet, a CV-det is Excelben rakd össze, ott legalább lehet következetesen rendezni meg formázni.

De ha mégis muszáj ezt a szart használnod, akkor légyszi próbálj meg arra emlékezni, hogy a sor vége nem ott van, ahol te Entert nyomsz, hanem ahol elérsz a margóig. Próbálj csak meg folytatólagosan írni, és automatikusan át fogsz ugrani a követező sorba. Világszám!

Sorkizárás! Nagyon fontos! Nincs annál ocsmányabb, mint amikor valaki egy ilyen balra igazított hányást átdob nekem, még elolvasni se vagyok hajlandó. És ha esetleg több hasábot akar, akkor azt ne a szóközzel állítsa be lehetőleg. Megmutatom szívesen, de így ne, mert ez egy rakás szar így. Arial, legrosszabb esetben Times New Roman. Ez itt nem a kreatív ajándékok boltja, már két betűtípus is sok.

Egyéb, praktikus tanácsok: Na rakj rá minden szart a gépre! A 120-200 giga nem azért van ott, hogy csurig rakd, aztán utána már hiába törölgetsz, soha nem fog többet rendesen dolgozni a rendszer. Ideje hozzászokni, hogy ott van minden kéznél a neten, és ezt a sok szemetet úgyse lesz soha időd végignézni, meghallgatni. Aztán ha valami tényleg kéne, nem találod meg soha többet. Ésszel, tudj nemet mondani a tukmálónak is.

És normálisan nézzen ki a géped! A számítógépnek lelke van: az asztalinak, a notebooknak is - meg kell tisztelni őtet. Moss kezet használat előtt és után is! Rendszeresen tartsd tisztán a billentyűzetet és a képernyőt! Ne hagyd, hogy bárki a mocskos-zsíros ujjaival nyomkodja a monitorodat, ez halálos bűn. Használat után szépen tegyél a billentyűzetre védőfóliát, úgy csukd rá a tetejét. Aztán betakarni, elrakni biztos helyre. Csak a proli bunkó tartja egész nap töltőn, kinyitva, bedugva a gépét porosodni. Aztán csodálkozik, hogy évente újat kell vennie.

Elsőre kb. ennyi, de indulásnak jó lesz. És meg ne lássam még egyszer, hogy egérrel váltogatsz az ablakok között.

forrás: modoros.blog.hu

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott