• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Tuesday, 30 October 2012 14:45

Nyugdíjforradalom - Leszünk mi még nyugdíjasok?

nyugdj


1492. október 12-ét a Föld szinte minden lakója pont ugyan úgy élte meg, mint a korábbi napot. Csak egy marék tengerész könnyebbült meg, hogy végre 34 nap után ismét szárazföldre léphettek egy ismeretlen szigeten. Ahhoz több száz évnek kellett eltelnie, hogy annak a napnak – Amerika felfedezése napjának – igazi jelentőségét mindenki átlássa. És manapság ezzel a nappal kezdődnek a történelemkönyvek azon kötetei, amiken az "Újkor" felirat olvasható. Erős érzésem, hogy manapság éppen abban az időben élünk, amit majd pár száz év múlva történelmi korszakhatárként fognak emlegetni. Csak éppen, mint Kolumbusz kortársai, mi sem tudjuk, melyik nap lesz ez majd – mert ez a fordulópont is csendesen és lappangva következett, következik be.
 


És most megmutatom az ábrát, ami szerintem a legjobban szemlélteti ezt a korszakváltást.    

kep1

Az ábra a Japán lakosság korosztályi eloszlását mutatja 1950-ben, 2007-ben és 2050-ben. Japán minden demográfus kedvence, mert itt nagyon kicsi a bevándorlás és a kivándorlás, ezért azok a folyamatok, amelyek máshol is lejátszódnak, itt vegytisztán kimutathatóak. 1950-ben a korosztályi eloszlás nagyjából olyan volt, mint mindig az elmúlt évezredekben. Nagyon sok gyerek (a lakosság több mint harmada 14 éven aluli) és nagyon kevés az öreg (kevesebb, mint 5%). Száz év múlva ennek pont a fordítottja várható. Mintha ezt a demográfiai modellt, mint egy homokórát, fejéről a talpára (vagy talpáról a fejére?) állították volna. A lakosság kb. 8%-a lesz a gyerekek és közel 40% lesz az idősek aránya. Különösen jelentős a 90 év feletti lakosság részesedése.

És most éppen itt állunk az átbillenés közepén. Már megkezdődött és harmadik évtizede tart a folyamat, hogy egyre kevesebb gyerek születik. De még a lakosság jelentős része csak most kúszik felfelé a korfán az öregség felé. Pedig már most is négyszer annyi időskorú van, mint régen volt. Ez a modell a gyakorlatilag a Föld minden országára érvényes, csak kérdés, milyen dátumokat írhatnánk az ábrára. A fejlett országok gyakorlatilag szinkronban ezt a változást követik. A fejlődő országok (Kína, India, Ázsia, Dél-Amerika, Afrika sok országa) 20-80 évvel elcsúszva ismétlik majd ezt a folyamatot. (Ez a jelenlegi dinamikus fejlődésük titka: itt még most sok fiatal van, és kevés öreget kell eltartaniuk.) De ők is követni fogják ezt a modellt, és így az egész Föld teljes lakossága is hamarosan eléri a maximumot, és aztán elöregedve elindul a népesség globális csökkenése. Mindezzel semmi baj sincs. A gond az emberek hozzáállásával van. Mert a szabályok az emberek fejében élnek – a világ meg fittyet hány arra, hogy mit gondolnak az emberek, hogyan is kellene a dolgoknak mennie. Ennek viszont komoly következményei vannak.

0322_pension-paperwork_485x340


Mert most tényleg nagyon nagyot fordul a világ. Régen egyáltalán nem kellett azzal foglalkoznunk, mi lesz akkor, ha megöregszünk. Mert egyrészt nagyon kis eséllyel éltük meg. Másrészt, ha véletlenül mégis, akkor a rengeteg gyerek, unoka, dédunoka gond nélkül eltartott minket. Ötven-száz év múlva megint csak minden rendben lesz. Mindenki pontosan tudni fogja, hogy életünk természetes és létfontosságú része, hogy félrerakjuk azt a pénzt, ami életünk harmadik harmadához kell.

És most itt vagyunk a kettő közt. A régi modell van a fejekben, de a világ nem akar úgy viselkedni, és ez felháborító. A politikusaink szerint minden jóra fordul, mert majd rengeteg gyerek fog születni. Mitől? Mert régen ez így volt? Persze, a gyerekek csak nem akarnak születni. 

Meg aztán beírják az alkotmányba, hogy mindenki köteles a szüleit és minden más felmenőjét eltartani idős korára. Nézzenek csak rá a grafikonra! Egy negyvenévesnek jó eséllyel nemcsak a két szülejét, de a négy nagyszülőjét is el kellene tartania hamarosan. És nem véletlenül írták ezt be az alkotmányba, hiszen az állami költségvetés már most recseg-ropog a nyugdíjak kifizetése miatt.

Mit lehet tenni ilyenkor? Két dolgot. Egyik, hogy a homokba dugjuk a fejünket, és nem foglalkozunk vele. Valahogy csak lesz. 
A másik, hogy igyekszünk felkészülni, megtanulni az új kor pénzügyi szabályait, megfelelően bánni a pénzzel.

 



forrás: Tóth András hírlevele 

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott