• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Tuesday, 19 June 2012 00:00

#Másodfokú_hőségriasztás országosan!Fokozódik a #hőség! #időjárás #meteorológia

heatwave





A tartós kánikula miatt a hétfő déltől csütörtök estig tartó időszakra másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.






Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese hétfőn, a Budapesten tartott sajtótájékoztatón leszögezte: a hőségriasztást csak az országos tiszti főorvos rendelheti el, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése csak figyelmeztetés.    

Nézd meg a Balaton vízhőmérsékletét a Magyar Tenger facebook oldalán



Most másodfokú riasztás lépett életbe, mivel a napi középhőmérséklet legalább három napon keresztül az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett lesz. Bár a legfrissebb előrejelzések szerint keddtől egyes területeken a napi középhőmérséklet már tartósan 27 fok felett is lehet, csütörtök éjjel várhatóan eléri az országot egy hidegfront, amely több fokkal mérsékelheti a meleget.    

DrinkingWater

Páldy Anna elmondta, hogy a leginkább veszélyeztetettnek számítanak a 65 év felettiek, a kisgyermekek, illetve a krónikus, köztük a szív- és érrendszeri, a légzőszervi és az anyagcsere-betegségben szenvedő emberek, valamint az elhízottak.    

Az OKI főigazgató-helyettese felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a nagy meleg minden embert megvisel. "Hőhullám" idején ügyelni kell a szervezet hőháztartására, pótolni kell a folyadékot és a sót. A szakemberek ilyenkor legalább 50 milligramm nátriumtartalmú ásványvíz fogyasztását ajánlják. A szeszes italok fogyasztását korlátozni kell, tömény szeszt lehetőleg ne igyanak az emberek, de sört, illetve bort is csak keveset - tette hozzá Páldy Anna. Közlése szerint ilyenkor napi többszöri zuhanyozás, illetve a belső tér hűtése ajánlott, de úgy, hogy a kinti és a benti hőmérséklet között maximum 6-7 fokos eltérés legyen. Páldy Anna kitért arra is, hogy az UV-B sugárzás rákkeltő hatása bizonyított, ezért azt ajánlják, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között, aki teheti, az NE TARTÓZKODJON tartósan a napon, a szabadban mindenki óvja a bőrét világos színű szellős ruházattal, illetve napvédő krémmel, a fejét kalappal, a szemét pedig napszemüveggel.
   

110_tv12allati_meleg

Ezen felül senki ne hagyjon gyermeket, illetve állatot az autóban!


Az országos tiszti főorvos harmadfokú jelzése a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek", számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.



forrás: mti.hu

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott