• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Thursday, 29 September 2011 20:18

Csökkenhet a távhő??!

617688_radiator





Az idei fűtési szezontól kezdődően fogyasztásarányossá és ezzel igazságosabbá válik a távhődíjak épületen belüli megosztása és elszámolása a mintegy 300 ezer korszerűsített távfűtési rendszerű lakásban az európai mintára, szakmai együttműködésben megalkotott jogi szabályozásnak köszönhetően.








A fűtéskorszerűsítéssel és költségmegosztással foglalkozó cég közleményében ismerteti: a kormány idén nyáron hiánypótló rendeletet fogadott el, amely a költségmegosztás kapcsán kötelező jelleggel szabályoz számos részletet, amelyekről eddig a lakóközösségek bizonyos kereteken belül maguk dönthettek.    

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) szerint a távhőszolgáltatók üdvözlik a rendelet megalkotását. Eddig ugyanis a költségmegosztás szakmai szabályainak a mellőzése számos felhasználói reklamációhoz, elégedetlenséghez és növekvő kintlévőségekhez vezetett, ráadásul sokakban megkérdőjelezték a költségmegosztók alkalmazásának tényleges előnyeit.

távhő

A jogi szabályozásnak köszönhetően a fűtési költségek megosztása igazságosabbá válik, ami a tapasztalatok szerint a hőfelhasználás, ezen keresztül pedig a fogyasztói számlák mérséklődését is eredményezheti. Az egyik sarkalatos pont annak az aránynak a meghatározása, hogy az elszámolásban milyen súllyal jelenjen meg a lakásokban felszerelt radiátorok általi hőfogyasztás, illetve az a hőfogyasztás, amelyet az épületben található kiterjedt vezetékrendszer  eredményez. A rendelet kiköti, hogy a légköbméter arányos résznek 30 és 50 százalék közötti súllyal kell megjelennie az elszámolásban.    

További fontos eredmény, hogy kötelező jelleggel bevezeti az úgynevezett korrekciós tényezőket, amelyek a kedvezőtlen fekvésű helyiségek esetében csökkentik az azok fekvéséből adódó többlet-hőfogyasztást.   A szabályozás a lakóépület átlagos fogyasztási értékeihez képest maximalizálja a fizetendő költségeket, így a maximálisan fizetendő összeg legfeljebb az épület légköbméterenkénti átlagfogyasztásának körülbelül kétszerese lehet. Ha pedig a fogyasztó nem tette lehetővé a költségmegosztó felszerelését vagy leolvasását, illetve önkényesen leszerelte a berendezést, fűtési díjként a lakás méretéhez képest megállapított átlagfogyasztás két és félszeresét kell fizetnie. "A fűtéskorszerűsítésnek köszönhetően átlagosan 15-20 százalékkal csökkenthetők a fűtésre fordított kiadások távfűtéses lakóépületek esetében. Ez az esetek körülbelül 80 százalékában eddig is jellemző volt, az elszámolás rendeleti szabályozása pedig várhatóan tovább emeli ezt az arányt" - idézi a közlemény Tófalvi Györgyöt, a Techem Kft. ügyvezető igazgatóját.    

A jogszabály rendelkezéseit a 2011 szeptemberétől induló fűtési szezon kezdetétől kell alkalmazni az újonnan korszerűsített épületek esetében. A Techem azt javasolja, hogy a rendelet előírásait lehetőség szerint azok a lakóközösségek is kövessék, akik a költségmegosztást már régebben alkalmazzák, függetlenül attól, hogy a rendelet előírásai esetükben csak a szerződések módosításától számítva lenne kötelező.





forrás: mti.hu

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott