• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Monday, 22 October 2012 17:40

Biztonságot a legolcsóbban - biztosítás kell vagy nem?! #penz #biztonsag #elet

penz

Nincs olyan dolog, amivel kapcsolatban szélsőségesebb vélemények lennének, mint a biztosítással kapcsolatban.

  • Az egyik oldal szerint a biztosítás az ablakon széles ívben kihajított pénz
  • A másik oldal mindent megadna, ha lett volna biztosítása

Ez a két vélemény mindössze abban különbözik, hogy a károk előtt vagy a kár után nézzük a dolgokat.

Ha kellően magasról nézzük a dolgokat, akkor az élet nemcsak a havi pénz ki vagy beáramlásából áll. Ugyanis az életben néha vannak rendkívüli dolgok. Váratlanul öröklünk, megemelik a fizetésünket, nyerünk a kaparós sorsjegyen. Aztán olyan is van, hogy ellopják az autónkat, kirabolják a lakásunk, kitörjük a bokánkat a külföldi sítúrán.

És ezekkel az utóbbiakkal komoly baj van. Nem nagy az esély ilyen negatív dolgokra, viszont ezek akár évekre is agyonvághatják pénzügyeinket. Rosszabb esetben egy olyan folyamatot indítanak be, aminek a végére teljesen tönkremegyünk. (Láttam már tönkremenni családot egy elromlott mosógép miatt!)

Ezért a szabály: minden vagyonunkat az értékén biztosítani kell! És ez sajnos azzal jár, hogy hónapról hónapra fizetnünk kell még ez plusz összeget. És ritkán mondok ilyet, de ez így a helyes. Nem tehetjük a család anyagi biztonságát attól függővé, hogy egy suhanc éppen a mi lakásunkat rabolja ki, kocsinkat töri fel.

Ez idáig nagyon szép, de nekünk most pénzt kell megspórolnunk, mert ebből kell a nyugdíjunkat összeraknunk – ráadásul fájdalommentesen.

A trükk a következő: nincs még egy szolgáltatás a piacon, ami akkora különbségekkel fizetetnének meg, mint a biztosítások. Gond nélkül előfordul, hogy teljesen azonos tartalmú konstrukció ötször annyiba kerül az egyik helyen, mint a másiknál. Ezért meg kell keresni az optimálisat.

Hát ezt mondani könnyű. Iszonyú sok biztosító van, megszámlálhatatlan sok konstrukcióval. Ezért a gyakorlatban, azon kívül, hogy heteket bújjuk a biztosítók információit, két megoldás van.

Az első, hogy leülünk egy profi biztosítási brókerrel. Gyakorlatban egy méret felett a cégek nem is kötnek biztosítást közvetlenül, csak brókercégeken keresztül, mert így tág terük nyílik akár egyéni alkukra is, és ha baj van, számíthatnak az ügyintézésben is a bróker segítségére. A saját lakásbiztosításunkért nem biztos, hogy egyedi alkut lehet kötni a biztosítókkal, de egy profi legalább ki tudja választani a legjobbat a sok közül.

A másik az internetes biztosítási portálok. Ezeken össze lehet hasonlítani a különböző konstrukciókat, ki lehet választani a legjobbat, és meg is lehet kötni. A gyakorlatban ez az autóknál a kötelezőre és a cascóra, a lakásbiztosításra és az utazási biztosításra igaz. A legnagyobb ilyen portál a Netrisk.

Ezzel még nincs vége a dolognak. Ugyanis a biztosítók másik trükkje, hogy folyamatosan változtatják az árakat. Az egyik évben jól leviszik az egyik biztosítás árát. Sokan meg is kötik, majd a következő évben jól megemelik. A legtöbb ember lusta, nem néz utána, ezért simán fizeti a magasabb összeget. Ezért a kötelező tanács: minden évben ellenőrizni kell a biztosításainkat. És ezt legcélszerűbb október-novemberben megtenni. És ha jobbat találunk, át kell váltani.

Mennyit lehet ezekkel a trükkökkel megspórolni? Egy átlag háztartásnak az átlagár és az optimális közti különbsége (egy autó kötelezővel, cascóval, lakásbiztosítással) kb. évi 30 ezer és 60 ezer Ft közt van – és ezt mind hozzácsaphatjuk a magánnyugdíjalapunkhoz!

forrás: www.tothandras.hu

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott