• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Saturday, 27 December 2014 00:00

Mit jelent a Fenntarthatóság?

Nézzék hölgyeim és uraim, azt kell, hogy mondjam, nincs fenntarthatóság a világunkban.

Azért használom a birtokos jelzőt, mert vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy nemcsak nekünk van világunk, pontosabban nemcsak a mi világunk az egyedüli a világmindenségben. Hogy azoknál mi történik e témakörben, arról nincs tudomásunk! Már az is nehezen tartható és érthető álláspont, hogy a „minden véges” természetű tágabb környezetünk, egy olyan rendszerben van beillesztve, ami végtelen. A véges elem elméletnek az egyik legszemléletesebb példája az alábbi képen látható. Kijelenthető, hogy mindig van egy zsák, egy gyapotköteg, egy szál, amelyik alatt az a csóró szamár összerogy.

szamar

Adódik a kérdés, hogy mitől lesz a szamár teherbírása fenntartható és élete során a lehető leghosszabb ideig használható? Ebben a kérdésben már benne van, hogy a szamár sem él a végtelenségig, a terhelésének is vannak korlátai, nem úgy az emberi gyarlóságnak és önzésnek.
Minden ilyen befolyásoló tényezőt mellőzve a kutatások tovább folytatódnak, azért hogy a társadalmi és gazdasági fejlődés a lehető legkisebb kárt okozza a környezetünknek. Igaz, nem egy nagy lélegzetű kutatás, de kutakodásnak megfelelő.

csatorna

Nincs hiány az innovatív ötletekben, hogy kíméljük környezetünket és a kortárs élőlényeket,

csacsi

de azért megjegyzendő, hogy az alábbi kép a nagyon kevés pozitív példák egyike.

Az energia megtakarítások, az öko-lábnyomunk csökkentésének az egyik jellemző módja az alacsony fogyasztású eszközök használata a mindennapi életben, csakhogy a bemutatott és

laptop

használatban lévő eszköz az asztali PC-nél fogyaszt kevesebbet, de a lényeg a helyes irányú elmozdulás. Egy másik példa a fenntarthatóság alátámasztására a humanoidok és az állatok

elefant

gépi diagnosztikája, az azzal járó egyszer használatos, veszélyes hulladéknak minősülő esz-közök, illetve a vegyi reagensek nyakló nélküli használata. Rendkívül szennyezik a környe-zetet. Sajnos, a humán diagnosztika gyakorlatában lehetetlen ilyen mélyreható, orvosi bea-vatkozást végrehajtani, de törekedni kell a gépek és a reagensek csökkentésére. Minden, ami nem kerül vissza a természet anyagi körforgásába, és valamilyen szinten megreked, - vagy szándékosan blokkolják a lebomlását, az a legsúlyosabb, halmozódó jellegű növekménnyel okoz fekélyt a bioszférában.

Söpörjünk azonban a házunk táján! Vajon tényleg ennyire zöldek az utóbbi években gombamód szaporodó stadionjaink?

stadion

Elszántságunkat, politikai és népi akaratunkat, hivatástudatunkat még lehet fejleszteni. Legyen erre példa a nénike kitartó küzdelme a zárt kapun történő bebocsátást erőltetve.

bank

Szeressük a környezetünket, a természetet, mert végül is az szolgáltatta az alapanyagot az ér-zelem kitörés eme rendkívül szerény, de annál hatásosabb kifejezéséhez.

love

Mint látható, a Nap már értékelte és élénkebb színűre festette a kommunikációs felületet. Habár vannak ellenpéldák is bőven, a fajsúlyosabb problémákra testreszabott megoldás kell.

feleseg

Végül, kívánjunk egészséget és elegendő füstölnivalót a következő évekhez. Ő fenntartotta.

nagymama

A szerkesztőség nevében kellemes munkakörnyezetet gyönyörű szép tetőkerttel,

CU

valamint tiszta Dunán lebegő otthont kívánunk a 2015-ös esztendőre.

duna

Öröm volt írni Önöknek!

Reszler István

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott