• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Saturday, 04 June 2016 18:14

Cabo da Roca, Portugália

„Ma már a szivek bátrabbak,
Sápadtak a gyermek-orcák,
Ha összeszakad Ég és Föld,”
Történelmi lecke fiúknak - Ady

…ott lesz nekem Magyarország? - folytatom a költő gondolatát kicsit másképpen. Sajnos nem nekem jutott eszembe ez az idézet, hanem Orbán Viktornak, a jegybank elnökének leváltásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre. Mikor megláttam Cabo da Roca-t, kontinensünk legnyugatibb pontját, feltüremkedett bennem ez a gondolat, és arra jutottam, hogy méltatlan Ady Endre gondolatait ebbe a mi kis mocskos, pitiáner politikánkba keverni, mert abból a politika is csak rosszul jöhet ki. Nézze ezt a képet Miniszterelnök úr, valószínű Ady úgy fogalmazta meg az időt és teret átívelő gondolatát, hogy soha nem látta ezt a csodát. Vasco da Gama hazatértében itt ért partot, mikor tényleg felfedezték Indiát. Itt valóban Ég és Föld összeszakad, és nyugatra csak egy új, más

part

világ lehet. Fel is fedezték Kelet és Nyugat jó részét, meggazdagodtak, de századnyi idő múltával el is herdálták az egészet, olyannyira, hogy az ország léte is megkérdőjeleződött. Van némi értékrend különbség gondolkodásmódunkban, annak ellenére, hogy az országot 600 évig a római légiók sarui taposták, majd mentek a rómaiak és 500 évre jöttek a mórok. Ők nem az orosz cárt hívták segítségül a spanyolok ellen, hanem a kereszteseket és később az angolokat. Az angolok tiszteletére legyen mondva, ők nem maradtak, pedig…

Miniszterelnök úr, ha már egy kicsit is belegondol, minek nekünk egy Matolcsy? Miért herdálni a közvagyont addig, amíg az oroszoknak kell a hónaljunk alá nyúlni, és infúziót bekötni kétes gyógyító szándékkal. Miért nem okulunk mások sorsából, akik mertek ugyan nagyot álmodni, de a király ott is hagyta a fogát Afrikában, abbéli rögeszméjében, hogy a mórokat eltörli a föld színéről? Az otthon hagyott királyságba pedig spanyol bandériumok költöztek 60 évre. Harmadjára is nyögte az igát a nép, ki más? Majd vettek egy nagy levegőt, és a múlt század elején kényszerű végkielégítéssel felmondtak a királynak, de még korainak tűnt a demokrácia, és jöttek a diktatúra hosszú évtizedei. A hatalom megtartása céljából legyengítették az oktatást(is)!!!, - minek nekünk gondolkodó, szuverén egyéniségek?, és most is nyögik a kárát. Hosszú évtizedekre meghatározta az istenadta nép tanulmányi, kulturális és morális szintjét, hatalmas, generációkon átívelő légüres teret hozva létre a minőségi vállalatvezetők, kormánytisztviselők, orvosok, stb. utánpótlásában, mert az örökkévalóságot és a bölcsek kövét ők sem találták meg glóbuszunk feltérképezésében.



★ Follow Us! ★

  •  

Az érem másik oldala, hogy nem annyira korruptak, mint mi, nagyon ritka a falvakban a szökőkutas körforgalom, de azért úgy könnyű, hogy már évszázadokkal ezelőtt lekövezték az utcáikat, és nem kellett európai felzárkóztatás jogcímén, akár többször is letérkövezni egy-egy teret, parkot. A kő varázsa és örökkévalósága őket is megsuhintotta, lásd a XVI. századi Szent Jeromos kolostor belső udvarát a kerengővel. Itt nyugszik Vasco da Gama is. A mórok főleg az építészeti alkotásokban láttatják, éreztetik néhai jelenlétüket, ráadásul úgy, hogy több századdal elmenetelük

valami

után, az újonnan felhúzott épületeknél is tetten érhető szellemiségük.

Azért sok hasonlóság is van Magyarországgal. Az itthoni taxis méltánytalanul szidta a közösségi konkurenciát, a fejlődés iránya számára smafu, azért tanulni és igyekezni kell, nem csak várni(hogy később legyen) a fuvart. A reptéren, a biztonsági kordont tartó egyik „bója” egy kis vontató ülésén hanyagul elfekvő biztonsági alkalmazott volt, a lábait a motorháztetőn pihentette, és bizony felmerült bennem, hogy ha ő vigyáz a biztonságomra, akkor ki is az ellenségem? Ahogy Lisszabonban lekopogok a csomagom kerekeivel a gép hátsó bejáratánál, egy hasonlóan borostás biztonsági, fényvisszaverő mellényben, unottan-álmosan ügyelt a reptéri fegyelemre. Már láttam, hogy végül is otthon-itthon vagyok! És Uber sem volt! Vagy nem láttam én!

A város vendégszerető, de kissé tartózkodó az idegenekkel szemben. Az este kellemesen meleg volt és állandóan lengedezett egy szellőcske az óceán felöl. A Tejo vize érezhetően sós volt a rajta éppen felfelé igyekvő dagály miatt, de meg kell adni, hogy tiszta, enyhén zöldbe hajló volt a színe. A XVI. századi fénykorában szebb napokat látott, kereskedők terén – Baixa, II. József hatalmas lovas szobra, arccal az Újvilág felé. Azért a portugálok sem kicsinyesek, amikor emlékműveikről van szó. Impozáns diadalív alatt ömlik a nép az Augusta sugárútról a térre, és nem lehet nem észrevenni a szobor együttest, még egy eltiport elefánt is van a jobb oldalon. A dicsőbb múlt nagyon fontos, ez minden kulturális mérföldkőnél jól látszik. Elbűvölő az ég színe, a fehér

szobor

mészkő egyeduralma, nekünk, magyaroknak annyira kedves napsárga falak és a piros-barna sátortető az épületeken.

„A felfedezések emlékműve” már az óceán kapujában van, és talán ennek a grandiózus voltát igazolja is a történelem. Talán ez az igazi hasonlóság a magyarokkal. Nagy történelmi háttérrel, kis országok lettünk. A miért most nem számít, csak amit hagyott hátra a lelkekben. Jókora csalódottság, legyőzöttség, kifosztottság érzése, nálunk ez a Trianon szindróma, náluk a gyarmataik elvesztése okozta társadalmi-gazdasági sokk. Kissé depressziósak vagyunk mindannyian, pesszimistábbak, mint mások, mindkettőnket sújtott egy diktatúra, igaz őket egy szélsőjobbos, de ki tudja melyik volt a rosszabb? A Fado előadók éneke fájdalmasan-keservesen panaszkodik az Alfama(munkásnegyed) néhány asztalos kisvendéglőiben, lelki húrokat rezegtetve, mivel a vendégek zsebeink a megnyitása is fontos. Konyhájuk alapja a natúr, többnyire fűszertelen ízek konstellációja, az alap a hal és a tenger egyre fogyatkozó, - itt még annyira nem érezhető, élővilága. A déli legelők termelik a gabonát, a vörös húst és készítményeit, észak adja hozzá a borokat. Nekem újdonság volt, hogy Portugália a cipőipar európai éllovasa, azzal viszont tisztában voltam, hogy a parafa tölgy egy isteni adomány ennek az országnak. Az a néhány borospalack, aminek tartalmát elfogyasztottunk a lehető legjobb minőségű parafa dugóval volt lezárva. A boruk kissé savas, hasonlít a mi északi borainkra, de az illatuk lenyűgöző. Enyhén gyümölcsös, nem tolakodó illat. A röviditalaik a borpárlatra alapoznak, - ginja, a mi pálinkánkhoz hasonló szeszesital nincs.

nagyszobor
A jövőt illetően két tekintet folyamatosan fürkészi a pórnépet, az egyik az Sebastiao Joséé,

megnagyobbszobor
egy életművészé, I. József külügyminisztere, Mária Terézia udvaronca, majd a király, József elleni összeesküvés kinyomozásáért és a felelősök megbüntetéséért megkapta az Oeiras hercege címet, 1770-ben pedig Pombal márkija lett: ma is ezen a néven emlegetik. A másik az Krisztusé, alázatos és megbocsátó tekintet.

legnagyobbszobor

Google.com
Az Úr, 1755. évében, november 1.-én egy maximális erejű földrengéssel megalázta Lisszabont. A királyt és családját egy paraszthajszál mentette meg a haláltól, amit a királyi palota összeomlása okozott volna. Ekkor ért be a XVI. századi virágkor, a gazdaság szárnyalt a brazíliai nyersanyagok feldolgozásából, afrikai rabszolgákkal.

V. János, az ottani napkirály mindent megengedhetett magának, ész nélkül szórta a pénzt, az udvar tejben-vajban fürdött, még Krisztus mennyasszonyai is, akiket gátlástalanul mag alá tepert, kiérdemelvén a Freirático(apácafaló) melléknevet. Madre Paula de Odivelas több gyereket is szült neki, ő volt a legkedvesebb szeretője. Megunta az Úr eme Szodomát és Gomorát, kíméletlenül lecsapott. Az áldozatok száma 90.000 volt 275.000 lakosból.

Megszeppenve kissé, de azért ugyanott folytatták, ahol abbahagyták, pompa és gazdagság jellemzi Sintra-t, a királyok nyári rezidenciáját. A mórok is felfedezték a hely szépségét, egy nagy erődöt építettek oda. A Pena kastélyban elképesztő gazdagság a falon, a földön, a bútorokban, és minden elképzelhető helyen, ami magamutogatás lehet. A távolból hallani az óceán morajlását, ha egy kicsit is nyughatatlan a vízfelszín. A növényzet buja, a meleg nem annyira nyomasztó a hatalmas víztömeg közelsége miatt. Elképed az ember, mikor a sírokban látja a most apróknak tűnő felnőtt csontvázakat, és megérti miért olyan nyomasztóan alacsonyak az átjárók, nyílások, székek és asztalok. Az égnek törő Pena kastély fenséges, magányos, és gyönyörű. Falai között sok örömről és szenvedésről tanúskodnak a használati tárgyak, a kerámia burkolatok, a csempézett fürdőszobák, az étkezők cifra faragású székei, tálalói.

fal

Google.com
A múzeumok gazdag kínálata felejteti a fizikai és szellemi fáradságot. Annak ellenére, hogy a túrizmus itt csúcsra jár, az ember nem érzékeli, hogy le akarnák húzni minden péksüteménynél, frissen facsart narancslénél. Az árak hasonlítanak a mieinkhez, a kiszolgálás inkább természetes, mindennapos, mint nyálasan kedves, behízelgő. A legérdekesebb talán az, amit egy 1960-ban bezárt erőműből alakítottak ki. Mindenkinek ajánlom figyelmébe, aki használ elektromos energiát! Figyelem, mennyi mindennek kell működni, hogy megszáríthassuk a hajunkat. és alig 10-20Ft-ba kerül.

aeg

Google.com
Egy gazdag örmény olajmágnás, Gulbenkian menekülve a múlt század örmény népirtása elől, Portugáliának ajándékozta magángyűjteményét hálából, hogy utóbbi otthont biztosított neki. Elbű-völő szépségek öt évezredből. Egyiptomi szobrocskáktól perzsa szőtteseken át Rodinig.

festmeny

Google.com

2016. május 30. Kalandor

 

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott