• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Wednesday, 01 April 2015 00:00

Atomerőművet a Dunakanyarba?! #atom #danube #nuklear

Láttak önök már olyan atomerőművet, amely nagyjából úgy néz ki, mint egy sodort szivar? És még úszni is tud! Akár a víz alatt is!

Nézzék hölgyeim és uraim, atomerőmű témában most egy teljesen rendhagyó történet elmesélésével szeretnék önök elé állni. A helyzet az, hogy egy atomerőmű létesítésének teljes folyamatát mutatnám be egy olyan pillanatban, amikor Magyarország kétharmada elveti Paks-2 felépítésének szükségszerűségét, ennek a bővítési folyamatnak a teljes műszaki, gazdasági és társadalmi hátterével egyetemben.

Paks

A dokumentumokat, az egész döntés előkészítés 80 évre titkosított, nyomtatott és digitálisan tárolt változatát egy ócskavas telepen találtam, amikor egy karmos markoló felemelt egy mosógépnek látszó valamit, és azt emelés közben kettészakítva, a földre visszaejtette. A papírkötegek többsége már a levegőben önálló pályát írt le. A gép típusa egy DAHLE 21114 professzionális iratdaráló, amelynek üzem közben a láncmechanizmusa leszakadt, belesett a konténerbe, és hanyag kezek rádobálhatták az előre kibontott dossziék lapjait és a DVD lemezeket, anélkül hogy bedarálták volna azokat. És hát az ember kíváncsi természet! Gyakorlatilag a lábam elé hullott mindaz, amit most nyilvánosságra hozok. Az anyag terjedelmes, és rendszerezni kellett ahhoz, hogy olvasmányos maradjon.

Nos:
Láttak önök már olyan atomerőművet, amely nagyjából úgy néz ki, mint egy sodort szivar? És még úszni is tud! Akár a víz alatt is! Ezen vízi járművek egy része nukleáris meghajtású, természetes uránnal, a 238-as izotóppal üzemelnek. Különböző tervezési és gyártási osztályokba vannak besorolva, és a beépített nukleáris teljesítményük 50-300MW között van. A Kurszk, K-141 lajstrom-számú tengeralattjáró talán a leghíresebb, a 2000-ben bekövetkezett katasztrófája miatt. Osztálya „Antyej”, vagy NATO besorolás szerint „Oscar II”, két nyomott vizes reaktora kb. 250÷270MW teljesítményt szolgáltatott, egy 9m átmérőjű, 8-12m hosszú körszelvényben. 

OscarII

Hogy miként jöhetett szóba az Oscar-II építési osztályú, orosz tengeralattjáró? Ledöbbentem magam is.

Az ötlet így elsőre, annyira különösnek tűnt, hogy ráolvadtam a forgószék kárpitjára, és nem tudtam mit gondoljak arról, ami teljesen hivatalos dokumentációnak tűnik, és ott van az orrom előtt! Elkezdtem volna olvasni az anyagot, de mivel az előzőleg szétesett, előbb rendet kellett teremteni. Ekkor döbbentem rá, hogy milyen hasznos is tud lenni egy gémkapocs, vagy a tűzőgép. Jó ideig eltartott a folyamat, de utána elkezdhettem olvasni. Mindjárt az első anyag, ami a kezembe került, egy titkosszolgálati dosszié volt, ami összevetette a műveleti területeken felderített, különböző szintű és összetettségű dokumentációkat atomerőmű témában. A tartalmilag jelentős mennyiségű anyag között sok volt a nyilvánosan hozzáférhető kézi rajz, 3D modell, de hidegháborús rajzok is, lásd:

atom1

atom2

Kínaiak által elcsórt, Westinghouse anyag, az USS NAUTILUS, a korai 1950-es évek.

Voltak komoly elemzések a két nagy rivális, az Egyesült Államok és kevésbé alaposak Oroszország költségvetési adatairól, ami a nukleáris hajózási kapacitást illeti. Láss egy ellenőrzött linket, Egyesült Államokbéli, nukleáris meghajtású fegyverzetek fejlesztésének pénzügyi fedezetéről-adatairól:
-nyilvános!

Department of Energy
FY 2012 Congressional
Budget Request
National Nuclear
Security Administration

Nem volt türelmem alaposan átrágni magam ezen a fejezeten, mert elkezdtem vaktában turkálni a papírok között, és többek között olyanokról olvastam a kormányhatározatban, mint a Nemzeti Innovációs Hivatal önállóságának megszüntetése, vagy egy másik indulatból hozott döntés, a Magyar Atomenergia Hivatal vezérének a lekaszabolása azonnali jelleggel.

A szívem elkezdett hevesen verni, nem akartam elhinni, hogy ilyen anyag egyáltalán a kezembe kerülhet egy ócskavas telepről, ahova egy mérnökember guberálni jár. Igaz, hogy találtam már egy két dolgot, ami jól jött otthon, na de ez? Átbillentem a teljes szkepticizmusba. Minden iratnál kutakodtam a hitelessége iránt. Nagyítóval bámultam a pecséteket, aláírásokat, kutattam az aláíró személyek léte után, a tartalmat, ha volt módomban rögvest ellenőriztem, stb. De meg kellett állapíta-nom, hogy én a hitelességet nem vagyok képes megítélni. Úgy döntöttem, hogy a DVD-k anyagait is elfogadom hitelesnek. Ha már lúd, legyen kövér!

Na de akkor mit kezdjek ezzel a hihetetlen szerencsével. Meg volt adva egy honlap is, és egy e-mail fiók nyilvános kapcsolatra, a honlap működött. Akkor most írjak nekik, hogy fiúk, jöjjetek az anyagért, mert már a DVD-k tartalmát bóklászom! Tudom miért rúgták ki az Atomenergia Hivatal vezérét, hogy tombolt a kormányfő a kormányülést előkészítő egyeztetésen! Kik lobbiztak pl. Tolna megyéből az atomprogram megvalósítása mellett és miért? Ki és miért szorgalmazta a tórium alapú reaktorokat az urániummal szemben, hogy miért döntöttek inkább a merített, többtagos erőmű-rendszer, mint a paksi, telepített változat mellett? Hogy tudom miért választották az Antyej vagy a Jaszeny blokkokat szemben az Ohio osztály 220MWth ellenében? Már ennyi is államtitok megsértése, kapitális bűn, amiért minimum leszakítják a golyóimat!

Már több éjszaka nem tudok aludni az izgalomtól. Ha ülök az anyagon, akkor valami böszme hiba biztos becsúszik, és olyan kezekbe kerül az anyag, ami legjobb esetben is életveszélyes. Elégetni az egészet nem akarom, pedig ez lenne a legjobb megoldás. Nem merek mondani senkinek semmit, de érzem, hogy ez sokáig nem fog menni. Odaadni annak a töketlen ellenzéknek megint nem meg-oldás.

Ismerik a gyerekek kiszámolós játékait? Nos, én is rászámoltam a lehetőségekre, és a nyerő az lett, hogy feldolgozom az anyagot, és egy cikksorozatban nyilvánosságra hozom! Remélem, a legerősebb védelem a nyilvánosság! Na azért nem a mai Oroszországban, de bízom benne, hogy a hazai politikai közéletben a vitáknak nem az ólom vagy urántöltetű kézifegyver lövedékekkel történő lezárásának van legfőbb létjogosultsága.

Borbereki István
2015 márciusa

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott