• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Friday, 03 February 2012 10:29

Hétvégén nyitnak a jégpályák a Balatonon! #balaton #korcsolya #jégpálya

ice_skating


A várható nagy mennyiségű havazás, illetve hófúvás miatt nyolc megyében szombatra már narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. 





Szombaton 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó mennyiségű hó hullhat, ezért másodfokú figyelmeztetést rendeltek el Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Utóbbi két megyében emellett a hófúvásra vonatkozóan is másodfokú, míg a többi helyen elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. Az ország déli részén szállingózik a hó, a déli órákra viszont már intenzív havazás várható több déli megyében és az ország nagyobb részén a havazás vasárnap estig tovább folytatódik, az ország déli részén akár 40-50 centiméter is lehet a hótakaró vastagsága.

medve_rnyk

"Meglátta a medve az árnyékát, hosszú telünk lesz."


A néphagyomány szerint a medvék gyertyaszentelő Boldogasszony napján, azaz február 2-án merészkednek elő barlangjukból, és az ekkor tapasztalt időjárás alapján döntenek arról, hogy folytassák-e a téli nyugalmi periódust, vagy készülődjenek a tavasz beköszöntére. A népi időjóslás szerint, ha február 2-án jó idő van, és a medve meglátja az árnyékát, akkor az a tél elhúzódására utal, ha viszont az idő kevésbé jó, nem látszik a medve árnyéka, akkor a tél már nem tart sokáig.

Még nem állt be teljesen a Balaton jege, a komp is közlekedik, de a jég 5-11 centiméteresre hízott, helyenként tükörsima a felülete, így jó esély van arra, hogy hétvégén megnyíljanak az első jégpályák. Már több önkormányzat is jelezte - köztük Fonyód és Siófok -, hogy jégpályát kíván kijelölni a hétvégére, és van, ahol jeges rendezvényre is készülnek. A jelek szerint több helyen téli sportolásra alkalmas jég alakul ki néhány nap múlva, de egyelőre sok helyen veszélyes a jégen tartózkodás. Csütörtökön több helyen végeztek méréseket, és azt tapasztalták, hogy a parttól távolodva drasztikusan csökken a jég vastaga. 

Jogszabály nem rendelkezik arról, hogy mi tekinthető megfelelő jégvastagságnak (csupán annyit mond ki, hogy a jég legyen kellő szilárdságú, ne olvadjon és ne mozogjon), de az általános tapasztalatok szerint a jég akkor alkalmas arra, hogy több embert is biztonságosan megtartson, ha tíz centiméternél vastagabb, homogén, és acélos a felülete.

Balatonfüred - Esterházy strand jégpálya péntektől nyitva 
Siófokon szombaton nyitnak
Balatonfűzfő - tükörjég, szombattól büfék, esti világítás 

Tehát aki teheti korcsolyára fel, élvezzük ki a tél szépségeit!Baj elkerülése végett a sajtószolgálat közlése szerint a vízirendészet munkatársai folyamatosan ellenőrzik, hogy a jégen tartózkodók betartják-e a szabályokat. Ha szabálysértést észlelnek, figyelmeztetnek, de háromezer forinttól húszezer forintig terjedő helyszíni bírságot is kiszabhatnak.

 




forrás:mti.hu 

 

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott