• BS
  • UBER FreeRide
  • gplus2
  • facebook
  • rss
Thursday, 25 June 2015 00:00

47. Kékszalag Nemzetközi Balatonkerülő Vitorlásverseny

Július 2-án, hatszáz hajóval, mintegy háromezer vitorlázóval rajtol el a Kékszalag mezőnye a móló elől. Idén éjszakai vitorlásverseny is lesz, mellette nemzetközi gitárfesztivál, gasztronómiai örömünnep a parton, ingyenes koncertek, utcabál, és Kékszalag éjszakája. Igazi, füredi sűrűség.

Július 2-án, 9 órakor rajtol a Kékszalag mezőnye a móló elől, hogy végig vitorlázza a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred távot. A móló vonalában kijelölt, közel hét kilométeres, bójákkal jelölt sávból induló hatszáz hajó látványa, több mint imponáló. Izgalmas, kiélezett versenyre van kilátás, minden eddiginél több külföldi hajóval.



Kövesd a Balatont!

  •  


Több tízezer látogatót várnak ebben az évben is Füredre a tókerülő verseny idején. A Kékszalag alatt a városban nemzetközi gitárfesztivált tartanak, a sétányon pedig a VinCE Balaton borfesztivál és ingyenes koncertek várják az érdeklődőket. A Kékszalag éjszakáján ezúttal is érdekes programok a parton.

A Tagore sétányon felállított óriás kivetítőn lehet majd követni a verseny menetét, amelynek díjkiosztóját ezúttal a Gyógy téren tartják július 4-én, szombat este hat órakor.

Idén lesz éjszakai vitorlásverseny is, este tíz órától néhány méterre a nézőktől egy reflektorokkal megvilágított pályán mérik össze tudásukat az ifjúsági versenyzők. A rajt után távirányítós modell vitorlás versenyt rendeznek az öbölben, július 3-án, pénteken pedig a Kékszalag leggyorsabb hajói versenyeznek közvetlenül a Tagore sétány előtt. A versenyt a Blaha Lujza utcában rendezendő utcabál zárja.



★ Follow Us! ★

  •  

A versenyen, az 1934-es ötletadók szándékának megfelelően, már nincsenek megkötések, a klasszikus hajóknál jóval gyorsabb katamaránok és a kiülőkerettel versenyző liberák is részt vehetnek a légvonalban 155 kilométeres távon.

A csúcsot a különleges, kétárbocos Fifty-Fifty katamarán tartja, amely 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt futott be a célba tavaly. Józsa Márton csapata döntötte meg egyébként a klasszikus Nemere II. 57 éven át érvényes 10 óra 40 perces rekordját is, még 2012-ben.

Az egytestű rekordot jelenleg a Király Zsolt irányította Raffica tartja, 9 óra 56 perc 46 másodperccel. A kormányos idén is ezzel a hajóval áll rajthoz - jelentette be a Kékszalag sajtótájékoztatóján.

A tizenegyszeres győztes Litkey Farkas ezúttal egy idén, Svájcban vásárolt katamaránnal küzd az elsőségért.
- Kezes, nagy teljesítményre képes hajóról van szó. Lehet vele nyerni, van esélyünk. Én akkor tudok igazán jól hajózni, ha taktikus verseny alakul ki, ha pusztán csak a sebesség számít, akkor kisebb az esélyem. Két hetünk van a hajóval a felkészülésre, izgalmas lesz katamaránozni - mondta Litkey Farkas.

Az abszolút elsőségért folyó, legnagyobb érdeklődéssel kísért küzdelem mellett sokféle hajóosztályban osztanak még díjakat. A verseny sajátossága ezúttal is az lesz, hogy a profi versenyzők, világbajnokok, sokszoros magyar bajnokok együtt rajtolnak a szinte teljesen amatőr csapatokkal. A hagyományos, egytestű hajók illetve a két- vagy háromtestű high-tech vitorlások együtt a vízen.

Additional Info

Festival

Recommended by yuppi.hu

Legtöbbet olvasott